Hopp til hovedinnhold

Vi legger 2022 i skuffen med håp og forventninger til 2023

Året 2022 bød på harde utfordringer med krig i vårt nabolag og påfølgende energikrise og utrygghet. Men vi har heldigvis også lyspunkt å se tilbake på, og gode grunner til å forvente at 2023 blir en opptur.

JANUAR

  • Nærbilde av Eline (ansatt ved Eidsvoll1814) sittende i Rikssalen iført boblejakke og munnbind.

Korona-pandemien kom med enda en etterdønning på nyåret, og smittevernstiltakene preget våre tilbud og arrangement. Men humøret var likevel på plass.

FEBRUAR

  • Et stort oversiktsbilde av Eidsvollsbygningen og sidebygningene en vakker vinterdag. Snø på bakken, knallblå himmel og samisk flagg i flaggstanga foran bygnignen
    1/1
  • Et knippe av Eidsvoll 1814s generelle museumsbrosjyre oversatt til samisk

6. februar er samenes nasjonaldag og det markeres med samisk flagg i hoved-flaggstanga foran Eidsvollsbygningen. Grunnlovens §108 sier at Norge har et særlig ansvar for det samiske folket og for bevaring og utvikling av den samiske kulturen. Det vil vi løfte frem spesielt denne dagen. Nytt av året var at vår museumsbrosjyre nå også er tilgjengelig på nordsamisk!

  • Interiørbilde viser hele hagestuen i Eidsvollsbygnignen

16. februar er en av de viktigste datoene i 1814-historien da det såkalte Notabelmøtet fant sted. Hagestuen i Eidsvollsbygningen var rammen for selve møtet der prins Christian Frederik møtte en gruppe fremstående, norske stormenn, for å diskutere Norges framtid i lys av Kieltraktaten.
208 år etter, 16. februar 2022, markerte vi hendelsen med spesialomvisning i Eidsvollsbygningen og foredrag i Wergelands Hus med overskriften «De store spørsmålene om 1814». Foredragsholdere var Ola Mestad, professor ved Juridisk fakultet UiO og Bård Frydenlund, direktør ved Eidsvoll 1814.

  • Vinterbilde fra parken med Eidsvollsbygningen i bakgrunnen. Flagg i flaggstanga, sidebygningenr og Carsten Anker-statuen er også i bildet. Snø på bakken, solgløtt. I forgrunnen står §112 i form av to meter høyre bokstaver festet på et stativ.
    1/3
  • Fire barn i alderen ca 10-12 år sitter på kne i snøen ved en post i vår natursti-løype. De ser konsentrerte ut når de løser oppgaven på arket som henger på posten.
    2/3
  • Et vinterbilde viser utsnitt av Eidsvollsbygningens øst-fasade. Sola lyser midt i mot. Noen barn går i snøen i bakgrunnen, i forgrunnen et snekret, rødmalt, grantrelignende installasjon, ca 1,3m høyt. På "treet" henger en natursti-post.
    3/3
  • Barn fra kulturskolen har pyntet en bjørk med lapper, tegninger og farget papir. På lappene står budskap om klimaproblematikken.

Vinterferie

Som miljøfyrtårn er klimaproblematikken alltid med i våre planer og arrangement, men mest tydelig er det nok likevel i vinterferien. Ovenfor ser vi de to meter høye tallene som utgjør §112 – klimaparagrafen i Grunnloven, og barn som løser oppgavene i vår natursti.

På bildet til høyre ser vi "Varseltreet" som er laget av elever ved kulturskolen i Eidsvoll. Bjørka var kledd med figurer og meldinger om rødlistede arter og følger av klimaendringer. Treet var et blikkfang både på dagtid og i mørket med lyslenker rundt greinene. Varseltreet

Vi skulle også vist vårt nyskrevne barneteater «Hvem skal redde Eike?» i vinterferien, men det ble avlyst etter bare en forestilling p.g.a. sykdom. Men i påsken ble stykket tatt opp igjen til glede for små og store (se april).

MARS

  • Portrett av Kim Friele, en gammel dame med kort hår som smiler i sola.

8. mars markerte vi kvinnedagen og Kim Friele som døde 21. november 2021. Ola Henmo, som har skrevet biografi om Kim Friele, kom og fortalte om deres møter og om hennes kamp for homofiles rettigheter i Norge. Hun stod helt i spissen for å få fjernet Straffelovens § 213 som kriminaliserte homoseksuelle handlinger. Den 21. april 1972 ble paragrafen avskaffet. Dette var den første store seieren i kampen for homofiles rettigheter i Norge, og fremst på barrikadene stod Kim Friele (1935–2021).

1. mars, fem dager etter Russlands innvasjon av Ukraina, markerte vi og hundrevis av eidsvollinger vår avsky mot krigen, brudd på folkeretten og folkets lidelser. Et langt fakkeltog fra Eidsvoll Verk stasjon til Eidsvollsbygningen viste et stort, lokalt engasjement, og appellene som ble holdt fra trappa på Eidsvollsbygningen var tydelige og sterke: Stopp krigen i Ukraina!

19. mars gikk årets første Lørdagstoner av stabelen, og det var bandet Roots fra Årnes som bidro til en stemningsfylt og god lørdagsettermiddag i Kafe Standpunkt. Konsertserien blir til i samarbeid med Vidar Pettersen, men pandemien gjorde gjennomføringen litt vanskeligere også i 2022. Men denne lørdagen ble det konsert og fullt hus!

APRIL

  • Nærbilde av to skuespillere, den ene som ugle titter ut av et kunstig tre, den andre som maur titter inn.

9. og 10. april – palmehelga – fikk vi satt opp teateret «Hvem skal redde Eike?» som vi ikke fikk vist i februar. Dette er et helt nytt stykke, skrevet av Julie Marie Frogner og Maren Ylva Nysæther Sørensen på oppdrag fra Eidsvoll 1814. Vi får møte Magnhild som i tillegg til å være svartmaur, viste seg å også være superhelt. For midt i skogen står treet Eike i veien for ivrige utbyggere som vil asfaltere og erstatte naturen med betong. Og hvem kan redde Eike mon tro?
«Hvem skal redde Eike?»

10. april var det 208 år siden Eidsvollsmennene først møttes på Eidsvoll og arbeidet med å skrive en Grunnlov for Norge startet. De var nok spente på om de kunne lykkes, for tiden var knapp og stormaktene i Europa hadde andre planer enn et selvstendig Norge. Mellom 10.april og 17.mai lå knappe seks uker med debatter, konflikter, krangel og usikkerhet...

  • Kulturminister Annette Trettebergstuen heiser regnbueflagg i flaggstanga ved Eidsvollsbygningen

21.april heiste vi regnbueflagg i hovedflaggstanga foran Eidsvollsbygningen for første gang for å markere at det er 50 år siden Stortinget vedtok å fjerne §213 i straffeloven og med det av-kriminaliserte homofili. Den historiske flaggheisingen ble utført av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen. Her er hennes tale for anledningen: Kulturminister Anette Trettebergstuens tale
Og her kan du lese direktør ved Eidsvoll 1814, Bård Frydenlund, sitt innlegg i Eidsvoll Ullensaker Blad om krafta i en flaggheising: Bård Frydenlunds innlegg i EUB

  • Nærbilde av et middeladersk oppslag fra en bok, et maleri og gotisk skrift som er vanskelig å lese.

29. og 30. april arrangerte vi fagseminar i Wergelands Hus sammen med Eidsivatinget, med foredrag og diskusjoner om de sentrale elementene i de lange linjene fra tidlig tingkultur, overgang fra Åsatru til kristendom, landslov, dansketid, 1814 - til vår egen tid og den virtuelle rettsstaten. Fagseminar

MAI

  • En mini-Eidsvollsbygning i papp står ute på Aker Brygge (ca 4x5 m grunnflate, ca 2,2m høy). I forgrunnen en ansatt ved Eidsvoll 1814 kledd ut som Prins Christian Frederik.

14. og 15. mai var vi til stede på Aker Brygge for å fortelle om tilbudene som Eidsvoll 1814 har gjennom sommeren, og med på lasset hadde vi en fantastisk modell av Eidsvollsbygningen laget i papp. Reklame-Huset.no på Råholt og Sign Text på Årnes var gode, lokale samarbeidspartnere for å få det til. Og Håkon som kledde seg opp som prins for anledningen var et svært ettertraktet foto-objekt denne helga. Vi hadde også med oss folkedansere fra Norsk Folkemuseums dansegruppe, og trommegruppe fra Eidsvoll som spilte trommeslåtter. Folk fikk også pop-up foredrag og VR-omvisning i Eidsvollsbygningen  og værgudene var snille både med medarbeidere og papphus!

17.mai

  • Et 17.mai-tog ankommer Eidsvollsbygningen. Vi ser en politi i uniform og speidere med flagg i flaggborg først i toget. Langs kanten står masse mennesker og ser på. Mange kledd i bunad, mange norske flagg i bildet.
    1/3
  • Ordfører i Eidsvoll, Hege Svendsen, direktør ved Eidsvoll 1814 Bård Frydenlund og utenriksminister Anniken Huidfelt går sammen i 17.mai-tog ved Eidsvollsbygningen i 2022. Ministeren var hovedtaler dette året.
    2/3
  • Eldar Vågan spiller innbitt på elgitar under sin konsert i parken ved Eidsvollsbygningen 17.mai 2022, i bakgrunn med kassegitar ser vi Jon Anders Narum.
    3/3

17.mai. Etter to år med pandemi og nettfeiring av nasjonaldagen på Amedia sine plattformer, kunne vi i år endelig invitere til ordentlig, tradisjonell nasjonaldag på Eidsvoll Verk igjen. Tusenvis av barn og voksne hygget seg i parken og sola var med på laget. Årets lokale artist var Iver Graagræk-Dyndahl med band, mens Narum og Eldar Vågan var hovedartister.
Hovedtaler, utenriksminister Anniken Huitfeldt, kom nesten direkte fra Kyiv og krigen i Ukraina ga feiringen av vår egen frihet et nytt perspektiv. Du kan lese hele talen hennes her: Utenriksminister Anniken Huitfeldts tale 17.mai 2022

  • Pressebilde av Espen Rostrup Nakstad, assisterende direktør i Helsedirektoratet

23, mai. Gjennom korona-tida var assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad omtrent daglig å se og høre i nyhetene. Denne kvelden fikk et fullsatt auditorium i Wergelands Hus møte Nakstad da Eidsvoll Rotary arrangerte åpent møte om pandemihåndteringen.

JUNI

  • Ungdomskoleelever fra Vestlandet ikledd sommerklær går opp trappa mot inngangsdøra til Eidsvollsbygnigen
    1/4
  • En samling av ungdomsskoleelever fra Vestlandet, iført sommerklær, står i HAgestuen i en ring og lytter til omviseren som forteller.
    2/4
  • En gruppe ungdomsskoleelever er på omvisning i Eidsvollsbygningen iført sommerklær, her er de i Rikssalen og sitter på benkene langs veggene mens omviseren står i motsatt ende av rommet i forhold til kamera, og forteller.
    3/4
  • En gruppe ungdomsskoleelever i sommerklær er på omvisning i Eidsvollsbygningen, her står di i konstitusjonskomiteens værelse.
    4/4

Tusenvis av skoleelever har besøkt Eidsvollsbygningen våren 2022. Og selv om skolesesongen er på hell når vi kommer til juni, besøker likevel rundt 200 elever museet hver dag. På bildene er det elever fra Fjell ungdomsskole i Øygarden utenfor Bergen, som får oppleve Eidsvollsbygningen. Å engasjere og lære unge mennesker om demokrati er et kjerneoppdrag for Eidsvoll 1814, og gjennom tilpassede opplegg når vi alle fra barnehage til universitetsstudenter.

  • Fem finansministre fra norden sitter rundt et bord i Finanskomiteens værelse i Eidsvollsbygningen. I enden av bordet sitter den norske ministeren Trygve Slagsvold Vedum.

Ministermøtet 27. juni samlet finansministre fra hele Norden til møte hos oss på Eidsvoll 1814. I tillegg til diskusjoner om felles, grønne investeringer og andre politiske tema, fikk delegasjonene også tid til en omvisning i Eidsvollsbygningen. Direktør ved Eidsvoll 1814, Bård Frydenlund, ga gjestene en innføring i vår felles skandinaviske historie fra tida rundt 1814, og vi fikk fotografert nåtidens finansministre i 1814-finanskomiteens værelse.

  • Illustrasjon, collage. Viser ungdom i en tenkt, framtidig utstilling i Wergelands Hus. Ulike sitteområder og inndelinger med et lite amfi og vegger med innhold på.

28. juni kom nyheten om at Sparebankstiftelsen DNB bidrar med fire millioner kroner til nye Wergelands Hus. Med denne bevilgningen tar vi et stort skritt mot det som skal bli det nye utstillingstilbudet for skoleelever og andre museumsbesøkende fra 2024. Sommeren 2022 publiserte vi et mulighetsstudie for nye Wergelands Hus og i løpet av høsten 2022 ble konkurransegrunnlaget for anbudskonkurransen klart. Du kan lese mer om dette prosjektet her

JULI

  • Banner med logo for sommertilbudet TIdsreiser 1814, ei tegnet, tøff tjenestejente med lurtblikk og hendene i hoftene står foran noe som skal forestille en tidsmaskin som ser ut som en seglskute som henger under et lufskip med vinger.

Hver dag i juli øker vi innsatsen og tilbyr sommerferietilbudet vårt Tidsreiser 1814 med blant annet barne-vandreteateret De gode hjelpene.  Sommeren ble preget av mange blide gjester, engasjerte barn og veldig gode tilbakemeldinger. 2023 er siste året med Tidsreiser-tilbudet og De gode hjelpene, så sett av en dag i juli den kommende sommeren!

  • Ei tjenestejente (en ansatt ved museet i kostyme) står ute foran Eidsvollsbygnignen og snakker med en samling barn
    1/3
  • Ei tjenestejente (ansatt ved museet) i kostyme ala 1814 går fra kameraet mot noen store trør i parken ved Eidsvollsbygningen. På slep har hun et følge av barn i sommerklær. Bildet er fra vandreteateret De gode hjelperne.
    2/3
  • To skuespillere kledd som i 1814 står utenfor Eidsvollsbygningen i roller, tjenestejenta med et bekymret blikk, mannen med folsshatt med et surt ansikt.
    3/3
  • Stortingsrepresentant Tone Trøen sitter på en sykkel med sittekasse foran, flankert av leder for frivilligheten i Eidsvoll og en person til.

19. juli rullet frivilligheten i mål hos oss. Gjennom en sykkelstafett fra Nordkapp til Arendal ble fokuset satt på frivillig arbeid og Frivillighetens år. Etappen som Eidsvoll frivilligsentral arrangerte, avsluttet med målgang ved Eidsvollsbygningen med gratis piknik og underholdning fra scena på Odden. Frivillig arbeid har en stor verdi både for enkeltmennesker og lokalsamfunn (og museer). På sykkelen sitter stortingsrepresentant fra Eidsvoll, Tone Trøen – ambassadør for stafetten og i heiagjengen for syklistene og alt frivilligheten skaper!

AUGUST

  • Nærbilde av Mossetraktaten. Et litt flekkete papir med sirlig, gammeldags håndskrift, signaturer og preget med fem røde lakk-segl.

For 208 år siden, den 14. august 1814, inngikk svenske og norske forhandlere avtalen som i ettertid er kjent som Mossekonvensjonen. Foruten selve våpenhvilen innebar avtalen at Christian Frederik måtte abdisere som Norges konge og innkalle til en ny riksforsamling («det overordentlige storting»). Selv om det norske krigstapet var et faktum, var konvensjonen en sivil seier, siden det innebar en tilslutning til eidsvollsgrunnloven som det viktigste dokument for Norges framtid, på bekostning av Kieltraktaten.

  • Fire elever fra Eidsvoll Verk skole står oppstilt ved podiet i Rikssalen etter å ha blitt valgt inn i skolens elevråd.

Demokrati i ung alder er for eksempel å delta i elevråd, og 25. august var 5A og 5b fra Eidsvoll Verk skole på besøk for å holde valg til skolens elevråd. 
Her er fire representanter klare for oppgaven, og jammen har ikke kommunens maskot «Grunnløven» sneket seg med på bildene også. Vi applauderer og ønsker de nye medlemmene i elevrådet lykke til!

  • Torleif Hamre fra Eidsvoll 1814 har et digitalt møte med en klasse i Sandefjord. Torleif står i Rikssalen ved en  vogn på montert kamera, skjermer, og lys - et mobilt enmanns TV-studio.

Ring Rikssalen. Pandemi og smittevern førte også til at vi måtte tenke nytt for å nå vårt publikum. Et resultat av dette ble Ring Rikssalen, et tilbud der grupper og skoleklasser kan møte en av våre omvisere digitalt, direkte fra selveste Rikssalen. Og for å levere så god kvalitet som mulig utviklet vi en spesialvogn som fungerer som et en-persons-TV-studio der man er programleder og tekniker selv. Ring Rikssalen

SEPTEMBER

  • HMK Gardemusikken spiller konsert på plassen foran Eidsvollsbygnignen. Mange hundre publikummere står og sitter tett i forkant
    1/3
  • HMK Garden holder drilloppvisning i parken sør for Eidsvollsbygningen, marsjerer i rekker med instrumenter og våpen. Mer enn tusen mennesker står rundt og følger med.
    2/3
  • Halvnært bilde av ungdommer som marsjerer i korps iført rød uniform med svarte luer. De bærer instrumenter.
    3/3

3. september. For en dag! 2.500 mennesker i parken ved Eidsvollsbygningen fikk oppleve en hel dag spekket med musikk og spilleglede. Fra de yngste aspirantene til de profesjonelle musikerne i HMK Gardemusikken var det lett å se musikere som koste seg. Publikum fikk innmarsjer og konserter med korpsene og drilloppvisning med Gardens drilltropp. Og for de yngste var kanskje øyeblikket da de fikk spille sammen med selveste Garden, høydepunktet for dagen. Dette arrangementet var også en markering av frivillighetens år, og korpsbevegelsen er en del av frivilligheten som Eidsvoll 1814 har veldig godt samarbeid med, særlig på grunnlovsdagen. 

  • Foto fra hagestuen i Eidsvollsbygningen, fra filminnspilling. En samling av menn i kostymer gjenskaper stormannsmøtet 16. februar 1814

Filminnspillingen 11. september førte til at vi holdt Eidsvollsbygningen stengt for publikumsbesøk denne dagen. Historien om det såkalte  Notabelmøtet i Eidsvollsbygningen, 16. februar 1814, og hva som skjedde og ble sagt, er historien som levendegjøres av både profesjonelle skuespillere og lokale amatører. Utfallet av dette møtet er en stillferdig revolusjon i norsk historie. De nektet å godta Kieltraktaten, valgte å avskaffe eneveldet og bestemte å innkalle til Riksforsamling for å lage egen Grunnlov for et fritt Norge. Alt med fare for egne liv og krig mot Sverige. Filmen har planlagt premiere 16. februar 2023. Vi gleder oss!.

  • Direktør ved Eidsvoll 1814, Bård Frydenlund, sammen med en byggfag-lærer, tre elever og Tormod Øktner fra Stastbygg, stående på plenen bak Wergelands Hus.

14. september  var vi på befaring sammen med elever fra Eidsvoll videregående skole i parken ved Wergelands Hus. I løpet av skoleåret skal tømrer-elevene på VG2 bygge lekehus, og ikke hvilket som helst hus, men en mini-Eidsvollsbygning som skal stå ferdig på lekeplassen vår til våren. Vi gleder oss!

FIHRM-konferansen 19.-21. september, ble arrangert av Eidsvoll 1814, Nobels fredssenter og HL-senteret (senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter). Dette er årskonferansen for den internasjonale foreningen av menneskerettighetsmuseer (FIHRM), og samlet museumsfolk fra hele verden for diskusjoner om ulike typer press mot museene og måter dette virker inn på deres handlingsrom. Konferansen ble vellykket og interessant og du kan lese mer på konferansens nettside her.

OKTOBER

  • Tre personer i hvelkjelleren i Eidsvollsbygningen ser seg om.

I uke 40 er det høstferie og litt ekstra innhold hos oss. Vi hadde hobbyverksted, og familieomvisning som svingte innom rom vi ikke går i til vanlig. Ett av disse er hvelvkjelleren som faktisk er eldre enn Eidsvollsbygningen selv, og står du på glassgolvet fra 2014 kan du se ned på teglsteinsgolvet fra slutten av 1700-tallet, og under det igjen et steinhelle-golv fra 1600-tallet. Innerst finner vi skatter, smykker, pokaler m.m. som Ankerfamilien fikk fra ulike kongefamilier.

  • Fotografi av musiker Carsten Stiansen med hatt og dress, sittende på en krakk med trekkspill på kneet mot en vegg og en utstoppet, hvit kanin med horn i forgrunnen

10. oktober var FNs verdensdagen for psykisk helse, og Mental Helse Eidsvoll og Hurdal arrangerte konsert og samtaler i auditoriet hos oss. Stian Carstensen spilte og fortalte om prosessen bak sitt siste album «Hippocampus Serenade». Helene Back fortalte om sin reise gjennom livet, i auditoriet vårt i Wergelands Hus. 

20. oktober kom Trygve Riiser Gundersen til oss med sin helt ferske og kritikerroste bok om haugianerne. Han fortalte om forkynneren, entreprenøren og opprøreren Hans Nielsen Hauge. Dette var første foredrag i serien av høstforedrag ved Eidsvoll 1814.

I oktober 1804 gikk det ut arrestordre på en farlig «person fra Norge», en opprører som i årevis hadde spredd en lære like truende for «ethvert Individ som for Staten og det almindelige Vel». Den etterlyste var en viss «Hans Nielsen Houge». Bevegelsen det var snakk om var haugianismen. I dag er både Hauge og haugianerne trygt plassert i sentrum av den norske historien. I 1804 så alt annerledes ut.​ Du kan lese mer om Hauge og arrangementet her

NOVEMBER

  • Portrettfoto av Kong Olav i profil, iført en militær uniform med masse medaljer og utmerkelser.

2. november arrangerte vi årets andre høstforedrag, og denne gang var det Tore Rem som fortalte om kong Olav V. Han hadde med seg boka si «Olav V – ensom majestet», og fortalte om den engelske prinsen som strevde med å følge i sin fars fotspor, men som ble folkekongen i Norge – alene. Rem har fått tilgang til dagbøker, brev og personarkiv som gir oss ny innsikt i kong Olavs liv. Du kan lese mer her.

I samarbeid med Vidar Pettersen arrangerer vi en serie intimkonserter gjennom året under navnet "Lørdagstoner", og 12. november var det Botan og June som var gjester og Vidar leste egne dikt til Botans akkompagnement. Vi ønsker å skape en arena for både lokale og nasjonale artister, og et lavterskeltilbud for publikum. Derfor er arrangementet gratis, men publikum kan vippse artistene om de føler for det. Vi kommer tilbake med mer Lørdagstoner i 2023!

  • Portrett av Carsten Anker. Portrettet er en kopi utført av Chr. Kahrs i 1869 etter en original av Christian August Lorentzen.

17. november 1822, på sin 75-årsdag, gikk Carsten Anker konkurs. Han var eier av Eidsvoll jernverk og Eidsvollsbygningen, og et økonomisk offer for Napoleons-krigene. Med det var over 200 år med industrihistorie ved Andelva over. På dagen 200 år senere inviterte vi til høstforedrag om hvordan konsekvensene av krig og blokader førte handelseliten mot stupet i tiden rundt 1814. Vi fikk også dypere innsikt i Ankers konkurs på Eidsvoll Verk, og hørte om auksjonen der alle eiendelene ble solgt. Foredragsholdere var Geir Thomas Risåsen og Bård Frydenlund. Du kan lese mer her.

DESEMBER

  • Portrettmaleri av Lord Byron i profil, sittende med hodet støttet av den ene hånden, drømmende blikk.
    Richard Westall

1. desember inviterte vi til det siste av årets høstforedrag på Eidsvoll 1814, og det var den engelske poeten Lord Byron som var tema. Han gjorde den greske frihetskampen til sin og selv om innsatsen fikk liten innvirkning på krigens utfall, skapte den stor oppmerksomhet omkring situasjonen til grekerne i Vesten, og stor spredning av Lord Byrons frihetsidealer og revolusjonære ideer. Forfatter, lyriker, gjendikter og oversetter Geir Uthaug fra Hurdal var foredragsholder. Du kan lese mer om arrangementet her

10. og 11. desember arrangerte vi Jul i Eidsvollsbygningen for 23. gang. Årets tema var "Det kimer nå til julefest – juleselskap på 1800-tallet". Gjennom å levendegjøre huset med festdekkede bord, levende lys og rollefigurer i tidsriktige kostymer, ønsket vi å gi en opplevelse av et herskapelig juleselskap fra tida rundt 1814. Vi fylte på med musikk, sang, små teater-tablåer og smaken av julebakst fra vedfyrt ovn. Barna fikk følge tjenestejenta i tjenerganger, og store og små kunne bli med på en rundtur rundt parken med hest og kjerre og samtidig få inntrykk av julemarkedet i Stallgården, vår nærmeste nabo. Helgen ble storslått og markerte avslutningen på et innholdsrikt år for oss på Eidsvoll 1814. 

Fra julaften til 3. januar har vi julestengt, men vi kommer tilbake med mye spennende i 2023.

  • En kvinne sitter i hagestuen i Eidsvollsbygningen og spiller chello.
    1/8
  • To personer (anstatte ved museet) varmer seg ved en bålpanne i parken. Snø på bakken og Eidsvollsbygningen i bakgrunnen.
    2/8
  • To skuespillere gestalter roller i et lite tablå i Eidsvollsbygningen.
    3/8
  • Et tospann med hester tar på passasjerer foran Eidsvollsbygningen. Lett snødryss på bakken og på taket til Eidsvollsbygningen og søndre sidebygning i bakgrunnen.
    4/8
  • 5/8
  • 6/8
  • Et festdekket bord i spisestuen i Eidsvollsbygningen. På bordet er det dekket til åtte personer med Carsten Ankers originale porselensservise. To store, doble lysestaker med brennende stearinlys og to fruktoppsatser står på bordet.
    7/8
  • Mona Julsrud og Ingrid Grimdalen synger i Rikssalen akkompagnert av gitarist. Damene er ikledd kostymer ala 1814.
    8/8

2023

Vi gleder oss til, og har store forhåpninger for året som kommer. I løpet av 2023 skal vi signere kontrakt og utarbeide innholdet til den nye utstillingen i Wergelands Hus. Vi skal ha premiere på en ny film om Notabelmøtet. Vi skal feire 17. mai på tradisjonsrikt vis, og for siste gang tilbyr vi "Tidsreiser 1814" med vandreteateret "De gode hjelpene" i juli. Vi får tusenvis av skoleelever på besøk, skal gi ut tredje og siste bok knyttet til vårt USA-prosjekt, og vi skal takke av og ønske velkommen nye ansatte som vil sette sitt preg på Eidsvoll 1814 i årene som kommer. 

Vi håper at du vil fortsette å støtte vårt arbeid og at vi ses flere ganger i det nye året.


Riktig godt nytt år fra oss på Eidsvoll 1814.

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1