Hopp til hovedinnhold

Om Eidsvoll 1814

  • Foto av nordlige sidefasade av Eidsvollsbygningen delvis skjult bak grønne trær. I forgrunnen renner Andelva rolig forbi, bygningen og trærne speiles i vannet.
    1/1

Kontakt oss

  • Besøksadresse: Carsten Ankers veg 19, Eidsvoll Verk
  • Postadresse: Eidsvoll 1814, Magovegen 13, 2074 Eidsvoll Verk
  • Fakturaadresse: Norsk Folkemuseum/Eidsvoll 1814, Postboks 720 Skøyen, 0214 Oslo
  • Organisasjonsnummer: NO970010815MVA

Om museet

Eidsvollsbygningen er ett av Norges fremste nasjonalsymboler som stedet der den norske Grunnloven ble skrevet og vedtatt i 1814. 

Museet omfatter Eidsvollsbygningen med sidebygninger og parkområde, besøkssenteret Wergelands Hus med Demokratisenteret for unge, auditorium, museumsbutikk og Kafé Standpunkt. 

Eidsvoll 1814 er en del av stiftelsen Norsk Folkemuseum.

Historie

Etter verkseier Carsten Ankers konkurs i 1822, ble Eidsvoll Jernverk der også Eidsvollsbygningen var en del, overtatt av Ankers engelske kreditorer. Men Eidsvollsbygningen som Grunnlovens fødested, hadde allerede fått en spesiell stilling som nasjonalt symbol. En gruppe privatfolk med Henrik Wergeland i spissen,  lyktes i 1837 etter en stor pengeinnsamling, å få kjøpt hovedbygningen, paviljongene og ca. 25 mål park. Eiendommen ble forært den norske stat, og det ble opprettet et portrettselskap. Det ble begynnelsen på det som skulle utvikle seg til et fullverdig museum.