Hopp til hovedinnhold

Ny grunnlovshistorisk skriftserie fra Eidsvoll 1814

Ute i handelen nå: Første bok i en tre bind sterk skriftserie som tar for seg forbindelseslinjer mellom «grunnlovslandene» USA og Norge over et spenn på 200 år.

  • 1/1

Utgangspunktet for første bok i serien er de to landenes grunnlover og deres felles idéopphav i den transatlantiske revolusjonstiden. Leseren presenteres her for et friskt, sammenlignende perspektiv på begivenhetene i Philadelphia i 1787, da USAs Founding Fathers skrev lovdokumentet som ble toneangivende for eidsvollsmennene under Riksforsamlingen i 1814.


Historisk og dagsaktuell
Grunnlovsfedre på tvers av Atlanteren – norsk og amerikansk konstitusjonshistorie er en opplysende og høyst aktuell bok om transatlantiske forbindelser, og om norsk og amerikansk grunnlovshistorie i en skjebnetime for demokratiet. 

Boken kan leses som et innlegg i de pågående debattene om det moderne demokratiets fremtid, og den tydeliggjør det historiske utgangspunktet for ideer om folkestyre, maktfordeling, rettsstat og menneskeretter, slik disse ideene ble nedfelt av skaperne av de to eneste nasjonale grunnlovene fra revolusjonstiden som fortsatt er gjeldende, den amerikanske fra 1787 og den norske fra 1814.


Her får du kjøpt boka:

  • Eidsvoll 1814s museumsbutikk på Eidsvoll Verk
  • Bokhandler på nett, bokhandler nær deg (må kanskje bestilles)
  • Direkte fra forlaget ved å følge lenken nedenfor:


Demokratiets utfordringer
- Som museum er vi opptatt av å formidle historien om 1814 og den norske grunnloven, og å sette dette inn i en internasjonal sammenheng. Denne boken gjør nettopp dette, men også mye mer, sier Bård Frydenlund, direktør ved Eidsvoll 1814. - Boken sier ikke minst noe om hvilke ideer som ligger til grunn for våre moderne liberale demokratier. Dette gjør bokutgivelsen aktuell, med de utfordringer den demokratiske idéarven står overfor i dag. Særlig er dette tydeliggjort i et nå dypt polarisert USA, som står foran et skjebnevalg allerede 3. november i år.

Grunnlovsfedre på tvers av Atlanteren – norsk og amerikansk konstitusjonshistorie utgis på forlaget Scandinavian Academic Press, som er en del av forlaget Spartacus. Redaktører for utgivelsen er Bård Frydenlund, Torleif R. Hamre og André Larsen Avelin, alle tilknyttet museet Eidsvoll 1814

  • 1/1
    Thomas Jefferson (1743–1826) og Christian Magnus Falsen (1782-1830). Portretter malt av Mather Brown, 1786 (National Portrait Gallery, Smithsonian Institution) og av Christian Olsen, 1850-tallet (Eidsvoll 1814).


Radikale for sin tid
Første bok i skriftserien samler ti kunnskapsrike bidragsytere som med ulike innganger legger an et sammenlignede blikk på både selve grunnlovstekstene, på forsamlingene som skrev dem, og på de videre kulturelle og idéhistoriske forutsetningene som lå til grunn for at USAs Founding Fathers og eidsvollsmennene lyktes med å etablere radikalt nye styresett for sin tid.

Boka Grunnlovsfedre på tvers av Atlanteren – norsk og amerikansk konstitusjonshistorie rommer også en historisk gjennomgang av tidligere konstitusjonelle kriser i USA, der Jeffrey Rosen, leder for The National Constitution Center i Philadelphia, kommer med interessante og relevante synspunkter på den amerikanske grunnlovens fremtid etter president Trump.


  • 1/1
    Herman Wedel Jarlsberg (1779–1840) og Alexander Hamilton (1755-1804). Portretter malt av Knud Bergslien, ca. 1854 (Eidsvoll 1814) og av John Trumbull, 1804 (National Portrait Gallery, Smithso¬nian Institution).

Bidragsytere og innhold første bok:


Jeffrey Rosen, «Den amerikanske grunnloven i USA i dag»

Ola Mestad, «Amerikansk inspirasjon i grunnlovsarbeidet i 1814»

Eli Fure, «De grunnlovgivende forsamlingene i Philadelphia og på Eidsvoll»

Håkon Evju, «Jordeiendom og politisk deltakelse. Det klassiske borgeridealet hos Thomas jefferson og Christian Magnus Falsen.»

Eirik Magnus Fuglestad, «Nasjonen som eigedomsfellesskap. Nasjonsbyggingstradisjonen frå Philadelphia og Eidsvoll»

Max M. Edling, «Det amerikanska unionsfördraget 1787»

Marthe Hommerstad, ««Founding Fathers» vs. «Grunnlovens far». Fra helter til et «fall from grace»»

Martin Austnes, «Hamiltons og Wedels reformpolitikk. Statsfinansiell nasjonsbygging»

Gunnar Molden, «Grunnlovsfedre med andre meninger. Jacob Aall og John Adams»

Bård Frydenlund, ««Med Viisdom, Værdighed og Kraft» Forutsetninger for politisk lederskap på begge sider av Atlanteren»


Lansering 2. oktober 2020

Grunnlovsfedre på tvers av Atlanteren – norsk og amerikansk konstitusjonshistorie ble lansert på Eidsvoll 1814, 2. oktober 2020. Les mer om dette arrangement på våre nettsider her. Boken kan kjøpes i en rekke bokhandler, og fås også kjøpt i vår museumsbutikk på Eidsvoll Verk.

For spørsmål, kontakt Bård Frydenlund, direktør Eidsvoll 1814. bard.frydenlund@eidsvoll1814.no

Kontakt ved forlaget er Kristian Wikborg Wise, redaktør Spartacus / SAP. kristian@spartacus.no

Eidsvoll 1814 ønsker å takke alle bidragsytere og alle andre som har bidratt til å realisere denne bokutgivelsen. Vi vil også takke Stiftelsen Fritt ord for publiseringsstøtte, og Norges Bank for å ha støttet prosjektet Founding Fathers across the Atlantic, som skriftserien er en del av. 

Følg gjerne også vår prosjektside på Facebook: https://www.facebook.com/FoundingFathersEidsvoll1814

Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 2