Hopp til hovedinnhold

Omvisninger for videregående skole

Bli med inn i Edsvollsbygningen!

En gruppe ungdomsskoleelever er på omvisning i Eidsvollsbygningen iført sommerklær, her er de i Rikssalen og sitter på benkene langs veggene mens omviseren står i motsatt ende av rommet i forhold til kamera, og forteller.

Omvisning i Eidsvollsbygningen

Bli kjent med aktørene i 1814 gjennom historiske kilder. 

Norge forandret seg mye på begynnelsen av 1800-tallet. Opplysningstida ga folket nye ideer om menneskeverd og om hvordan man skulle skape et moderne og rettferdig samfunn. Nå skulle ikke lenger kongen ha eneveldig makt: Makten skulle deles! Folket skulle styre!

Gjennom seks uker våren 1814 sådde eidsvollsmennene de første frøene som etter hvert skulle gjøre Norge til et av verdens mest demokratiske land. Hva måtte til for å skape et rettferdig og likestilt samfunn?

Elevene blir tatt med på en spennende reise gjennom Eidsvollsbygningen og fortellingene om hva som skjedde før, under og etter riksforsamlingen var samlet her.

Vi tar utgangspunkt i utvalgte kilder fra 1814 som utgangspunkt for refleksjon og samtale.

  • Varighet: 45 minutter
  • Maks 25 stk per gruppe
  • Omvisningen er gratis

Vi anbefaler å kombinere omvisningen med kortfilmen "Av folkets hånd" og digital quiz (se lenger ned på siden)

Tre personer i hvelkjelleren i Eidsvollsbygningen ser seg om.

Eidsvollsbygningen fra kjeller til loft

Omvisning for byggfag

Eidsvollsbygningen ble restaurert til grunnlovsjubileet i 2014, og er en unik læringsarena for bygg- og håndverksfag. Restaureringa var den største av sitt slag i Norden, og ble i 2015 tildelt EUs høythengende kulturminnepris, Europa Nostra Award.  Huset der Grunnloven ble skrevet er et forbilledlig eksempel på antikvarisk restaurering.

Eidsvollsbygningen er både utvendig og innvendig en inspirasjon for alle som er opptatt av håndverk og som utdanner seg til håndverksyrker. Eidsvoll 1814 tilbyr derfor en egen omvisning der som vi håper kan inspirere elever og styrke faget.

  • Varighet: 90 minutter (inkludert pause)
  • Maks 30 stk per gruppe
  • Omvisningen er gratis

Kortfilmen «Av folkets hånd»

16. februar 1814 møter prins Christian Frederik av Danmark-Norge en gruppe stormenn i Hagestuen i Carsten Ankers hjem,  Eidsvollsbygningen. Skal vi godta å bli gitt som krigsbytte fra Danmark til Sverige slik Kiel-traktaten sier? Eller skal vi kreve å bli en selvstendig nasjon med vår egen konge? Og vil Christian Frederik i tilfelle ta tronen som arv, eller skal man ha kongevalg? Tiden er knapp. Framtiden uviss.

Etter filmen blir det digital quiz, med ulike temaer fra 1814. 

  • Varighet: 45 minutter.​
  • Visningen er gratis og passer fint å kombinere med en omvisning i Eidsvollsbygningen. 

Andre tilbud