- 1/1
Foto til høyre: fotograf: Jan Terje Hellgren Hansen, eier: Borg biskop og bispedømmeråd
Sammen med de lokale menighetene ønsker vi velkommen til en samtale i Norges viktigste rom, Rikssalen, der Norges grunnlov ble utformet, forhandlet og stemt over våren 1814.
Grunnloven la grunnlaget for selvstendighet, frihet og folkestyre i Norge, men tok ikke hensyn til menneskets individuelle rettigheter på alle områder. Grunnloven har likevel blitt endret og tilpasset seg samfunnsutviklingen, og fikk sist i 2014 en egen menneskerettighetskatalog.
I en tid hvor demokratiske prinsipper er under press og grunnleggende menneskerettigheter trues i flere deler av verden, er den demokratiske motstandskraften i samfunnet viktigere enn på lang tid.
Kirken har i all tid vært sjelesørger og gjennom det bygget tillit og trygghet i samfunnet, men har i sitt arbeid de senere årene i større grad rettet søkelyset mot minoriteters situasjon i det norske samfunn og de utfordringer de møter daglig, i sitt arbeid.
Eidsvoll 1814 er koordinatormuseum for Demokratinettverket (nettverk for demokrati- og menneskerettighetsmuseer og -sentre i Norge), og er en demokratisk møteplass som belyser dagens demokratiske utfordringer i lys av Grunnlovens prinsipper. I disse dager besøker tusener av skoleelever Eidsvoll 1814 for demokratilæringens skyld.
Vel møtt til en samtale om hvordan kirken og museer kan bidra i å styrke den demokratiske beredskapen og hvilke utfordringer som ses i arbeidet med menneskerettigheter.
Besøket avsluttes med en kort omvisning i Demokratisenteret, Wergelands hus. De som ønsker å delta i Rikssalen, bes å møte opp foran Eidsvollsbygningen kl 13:50. Åpent og gratis arrangement.
Deltakere i panelet i Rikssalen:
- Kari Alvsvåg, biskop i Borg,
- Torleif R. Hamre, dr. i historie og nestleder i menighetsrådet i Eidsvoll
- Bård Frydenlund, direktør ved Eidsvoll 1814