Julekake (3 stk.)
- Ca. 1 kg hvetemel Ca. 250 g farin
- 250 g smør (eller margarin)
- ½ ts salt
- 1 ts kardemomme
- 6 dl helmelk
- 80 g gjør
- 180 – 240 g (2-3 dl) rosiner
- 160 g (2 dl) finskåren sukat
Fremgangsmåte
Alternativ 1:
Denne deigen er temmelig feit og søt og vil derfor heve seint. Du kan lage en løs fordeig av all væsken, 2ss smelta smør, litt sukker, mel og gjær og la den heve godt opp. Resten av smøret og sukkeret rører du hvitt og har det i deigen når den eltes om. Sikt på krydder og mel og elt deigen godt. La deigen heve godt opp igjen. Ta den ut på bordet, elt inn rosiner og sukat slik at de blir jevnt fordelt og ikke ligger løst på overflaten.
Alternativ 2:
Bland alt det tørre, smuldre smøret i det tørre og la det stå på kjøkkenet til neste morgen. La også melka stå på kjøkkenet natta over. Bland så alt om morgenen på bakedagen og la deigen stå lunt og godgjøre seg. Når deigen er hevet bakes ut tre julekaker. Trykk de ned på midten og la de etterheve.
Hvis du vil ha skåret kant, skjærer du med en skarp kniv temmelig dypt rundt kanten på det runde deigemnet. Trykk kraftig ned på midten slik at den skårne kanten blir loddrett.
Pensle med sammenblandet eggeplomme og vann. Stekes på ca 200 grader i 40-50 minutter.
Tørre vafler
- 4 egg
- 250 g farin
- 250g smør
- 500g potetmel
- 2ts bakepulver
- 2ts vaniljesukker
Fremgangsmåte
Egg og sukker piskes til eggedosis. Smøret smeltes og avkjøles. Smeltet smør og det tørre blandes vekselsvis inn i eggedosisen.
Stekes i godt smurt vaffeljern Kakene skal være lyst gylne. De må bli gjennomstekt
Avkjøl på rist. Oppbevar kakene i tett boks
Æbleskiver (30 stk.)
- 5 dl hvetemel
- ½ ts salt
- 2 ts sukker
- 1 ts natron
- ¼ ts kardemomme
- 3 stk egg
- 4 dl kefir
Fremgangsmåte
Bland hvetemel, salt, sukker, natron og kardemomme. Skill eggene. Visp eggeplommer og Kefir sammen, og rør inn melblandingen. La deigen svelle (hvile) i ca. 30 minutter.
Visp eggehvitene helt stive og vend forsiktig inn i røren. Munkene stekes i middels varm munkepanne, med litt smør i hver fordypning. Fyll hullene 2/3 fulle med deig.
Stekes i 6 - 8 minutter. La munkene steke på den ene siden til du ser at kantene er faste. Snu munkene flere ganger under steking, så de blir så runde som mulig.
De skal få en gyllen og sprø skorpe. Server med melis og syltetøy
Tips: Bruk gjerne et lite grillspyd av tre for å snu munkene, da unngår du riper i jernet.
Tørkede epleskiver
- 4 epler
- 1 ts olje
- 1 ts malt kanel
Fremgangsmåte
Skyll eplet. Fjern kjernehuset. Skjær eplene i syltynne skiver. Bruk gjerne en "mandolin" eller en ostehøvel.
Pensle litt olje utover på et bakepapirkledd stekeovnsbrett og legg epleskivene utover. Strø kanel over.
Sett inn i ovn ved 120°C og stek i 25-35 minutter. Følg godt med underveis, for de kan fort bli brente. Legg epleskivene over på rist på et kjøkkenpapir, e.l. Når de er avkjølt, så stivner de og blir sprø.
Oppbevares tørt.
Danske peppernøtter (Pebernødder)
I danske kokebøker finnes mange forskjellige oppskrifter på pebernødder. Den eldste kjente oppskriften er fra 1703, i kokeboka En Høy-Fornemme Madames Kaagebog.
Tag et pund puddersukker (farin), et pund fint hvedemel, fem æg, et lod kardemomme, et lod kanel og muskatblomme tilsammen. Et halvt lod anis, lidt peber, tre lod sukat, to lod citronskaller og ælt den sammen og bag det.
Om vi oversetter dette til dagens mer kjente oppskrifter, og legger på litt for enkelhetens skyld, får vi:
- 500 gram sukker
- 500 gram hvetemel
- 5 egg
- 15 gram kardemomme (1 ss)
- 15 gram kanel (1 ss)
- 7 gram malt anis (1/2 ss)
- 1/2 ts malt pepper
- 45 gram sukat
- 30 gram revet sitronskall,
Fremgangsmåte
Vei og mål opp alle ingrediensene. Ha alt i en bolle, og bland godt sammen. Rull ut til tommeltykke pølser, og del opp i fire cm lange biter.
Stekes på stekebrett på 175 grader varmluft i ca 7-10 minutter til de er lett gylne i kantene. La dem kjøle av på en rist.