Både blant sine underordnene og sine overordnede var Fabricius kjent som en svært dyktig sjømann og flåteadministrator. I krigsårene 1807-1814 nedla han stor innsats og viste seg som en av orlogsflåtens fremste menn. Han bistod også i arbeidet med å bringe forsyninger til landet under engelskmennenes blokade.
Da Kielfreden ble kjent våren 1814 sluttet Fabricius straks opp om Christian Frederik som svarte med å oppnevne ham som sjef for Sjøkrigskommissariatet.
Jens Schow Fabricius
- Parti: Selvstendighetspartiet
- Fylke: Vestfold
- Yrke: Kommandør
- Nasjonalitet: Norsk
- Alder i 1814: 56 år gammel
- Valgdistrikt: Sjødefensionen
På Riksforsamlingen vant Jens S. Fabricius respekt i alle leire. Noe av grunnen var nok at han kun grep ordet i debatten om adelskap og rang og ellers holdt seg i bakgrunnen. Valget til president (25.april-2.mai) skyldtes nok derfor ikke først og fremst hans deltagelse, men snarere hans aktelse i forsamlingen. At det kun ble holdt ett møte den uken tyder også på at vervet først og fremst var ment som en hedersbevisning.
Da grunnlovsverket var fullført tok Fabricius til orde for å slå en strek over tidligere uenigheter. På hans initiativ dannet de 112 en broderkjede og erklærte seg "enige og tro til Dovre faller" før de forlot Eidsvoll den 20. mai.
Senere samme år ble Fabricius innkalt til det viktige statsrådsmøtet den 6. juli for å diskutere politiske strategier fremover. I 1824 ble han stortingsrepresentant, men sin viktigste politiske oppgave fikk han i 1816, da han ble satt til å forhandle med Danmark om utlevering av den norske flåte. I marinen nådde han admiralsgrad før han i 1836 gikk av med pensjon, 78 år gammel.
Jens Schow Fabricius sine etterkommere:
Arkivverket har laget en oversikt over eidsvollsmennenes etterkommere. Kanskje akkurat du er i slekt med en av dem?
Det og mye mer, kan du finne ut ved å klikke på knappen nedenfor: