Carstensen stammet fra en gammel nederlandsk handelsfamilie og han var også selv en meget driftig forretningsmann. Fra Risør drev han utstrakt kjøpmanns-, trelast-og rederivirksomhet. Han hadde en fremskutt posisjon i den nordiske trelast- og kornhandelen og en andel i den internasjonale handelen gjennom fordelaktige avtaler med danske handelshus og Det ostindiske Kompani.
I 1799 sikret han seg det forfalne Egeland jernverk som han senere opprustet med vellykket resultat. Mest imponerende var likevel hans evne til å tjene penger i krigsårene. Da krigen kom i 1807 skaffet han eskorte til handelsfartøyene og lyktes slik langt på vei i å berge flåten og å fortsette handelen. Etter statsbankerotten i 1813 overtok han store jordeiendommer som avdrag for gjeld og ble dermed også en stor eiendomsbesitter.
Henrik Carstensen
- Parti: Selvstendighetspartiet
- Fylke: Aust-Agder
- Yrke: Kjøpmann og jernverkseier
- Nasjonalitet: Norsk
- Alder i 1814: 61 år gammel
- Valgdistrikt: Østerrisør
Hans opptreden på Riksforsamlingen kunne nok ikke måle seg med hans ry som næringsdrivende. Han var lite interessert i politikk og heller ingen stor taler. Enkelte kalte ham forsamlingens "ufrivillige komiker". Den lite smigrende beskrivelsen skyldes nok vel så mye at Carstensen var kjøpmann og sørlending, men likevel selvstendighetsmann. Dermed havnet han i konflikt med mange av sine likemenn. Spesielt kjølig skal forholdet til Jacob Aall ha vært.
I motsetning til den øvrige delen av handelsborgerskapet kom Carstensen seg velberget gjennom den økonomiske krisetiden etter 1814. I 1833 overlot han forretningene til nevøen sin og trakk seg tilbake. På Stortinget møtte han aldri.
Henrik Carstensens etterkommere:
Arkivverket har laget en oversikt over eidsvollsmennenes etterkommere. Kanskje akkurat du er i slekt med en av dem?
Det og mye mer, kan du finne ut ved å klikke på knappen nedenfor: