Hopp til hovedinnhold

Gabriel Lund

41 år gammel. Fra Vest-Agder.

  • Portrett av Gabriel Lund  Mann i profil, brunt hår og kinnskjegg, dobbelthake, mage. Mørk kledning, lys vest m. knapper og lys skjorte med rysj
    Gabriel Lund

Den norske embetsstanden anno 1814 var nært knyttet til Danmark. Enkelte embetsmenn var født der og de fleste hadde tilbragt studietiden og første del av karrieren i København. Borgerskapet på sin side var gjennom handelen og utdannelsen ofte nærmere tilknyttet land som Frankrike, England og Tyskland. Lund var som Jacob Aall en av de få som falt i mellom disse to gruppene. Han hadde studert til teologisk embetseksamen i København, men hadde også et opphold i Frankrike bak seg. Som sin far var han lenge forretningsmann, men han gikk etter hvert konkurs. Etter etter konkursen i 1830 ble han postmester i Trondheim. 

Gabriel Lund

  • Parti: Selvstendighetspartiet
  • Fylke: Vest-Agder
  • Yrke: Kjøpmann
  • Nasjonalitet: Norsk
  • Alder i 1814: 41 år gammel
  • Valgdistrikt: Lister amt

Det var kanskje ikke så underlig at han  på Riksforsamlingen gikk sine egne veier. Mens de fleste av forretningsmennene sluttet seg til unionspartiet, gled Lund etter hvert inn i selvstendighetspartiet. Han var ellers medlem av Finanskomiteen, men deltok ikke særlig aktiv hverken her eller i selve Riksforsamlingen. Kun i spørsmålet om verneplikten engasjerte han seg og forsvarte da borgerskapets interesser. 

I 1827-30 møtte han på Stortinget hvor han tok til orde for å hjelpe det skakkjørte næringslivet. Ellers ble han regnet som regjeringsvennlig.

Gabriel Lunds etterkommere:


Arkivverket har laget en oversikt over eidsvollsmennenes etterkommere. Kanskje akkurat du er i slekt med en av dem?

Det og mye mer, kan du finne ut ved å klikke på knappen nedenfor: