Hopp til hovedinnhold

Uteområdet

Parken ved Eidsvollsbygningen og området langs Andelva er et mye benyttet turmål og rekreasjonsområde. Parker gratis hos oss, gå en tur, opplev våre utendørs utstillinger og lekeområde for barn og nyt en god lunsj i kafe Standpunkt!

  • 1/1

Den vakre parken rundt Eidsvollbygningen innbyr til vandring på stiene som slynger seg mellom trærne og i alleene. Om sommeren er den et perfekt sted for piknik. Langs Andelva går Industrihistorisk sti med opplysningstavler om industrivirksomheten langs Andelva. Pilgrimleden følger også samme stien langs elva før den dreier videre mot Eidsvoll. Landskapet langs Andelva er vakkert og karakteristisk for ravinelandskapet på Romeriket.

For barn

Leke – og aktivitetsområde:

Eidsvollsbygningen i miniatyr, kongelig klatrevogn, huske, sandkasse, megasjakk og gammeldagse leker -  Alt dette finner du på lekeområdet rett på nedsiden av Eidsvollsbygningen. Her er det også bord og benker klare for utendørs matpause.

Utendørs utstillinger

Demokratiske milepæler

 Denne utstillingen går som en vandresti fra publikumssenteret Wergelands Hus til odden ut i Andelva ved den gamle Traktorstallen. Den viser milepæler i demokratiutviklingen i Norge, formidlet gjennom installasjoner og informasjonsplaketter. «Milepælene» er lagd av oppreiste jernbanesviller, som kan minne oss om at Eidsvoll ikke bare er Grunnlovsbygda, men rommer viktig jernbanehistorie: Hit gikk den første banen i 1854. Og industrihistorie: Hele odden er dannet av slaggstein fra det gamle jernverket. 

Produksjon: Eidsvoll 1814/Ola Skjenneberg.

Søsken i frihetskamp

Henrik Wergeland og Camilla Collett flyttet til Eidsvoll i 1817. Begge ble forfattere med stort engasjement for urettferdighet i samfunnet. 

Gjennom vår utendørs-utstilling «Søsken i frihetskamp› kan du lære mer om Henrik Wergeland og Camilla Collett. Utstillingen finner du i undergangen under Wergelands Hus (besøkssenteret mellom Eidsvollsbygningen og Andelva). Fem søyler har plakater på begge sider og tar for seg Henrik Wergeland, og i enden finner du tre andre plakater, disse handler om Camilla Collett. Utstillingen er kreativt utformet og inneholder mye å lære!

Jernverksmonumentet

Utenfor Wergelands hus står en modell i bronse og granitt, som viser hvordan Eidsvoll Jernverk så ut tidlig på 1800-tallet. Her hadde det da allerede vært jernverksdrift i flere hundre år, og Andelva ble utnyttet som kraftressurs for å drive blåsebelger til masovn og hammere. 

Når man står ved modellen kan man sammenligne modellen med det man ser omkring seg og danne seg et bilde av hvordan jernverket var plassert. Det er tre bygninger fra modellen som fremdeles fins i virkeligheten, Eidsvollsbygningen, nordre sidebygning og "krutthuset" som ligger bak Traktorstallen, litt nord-øst for Wergelands hus. 

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2