Hopp til hovedinnhold

Månedens temaomvisning

I månedens temaomvisning setter vi fokus på et bestemt tema i en utvidet omvisning i Eidsvollsbygningen. Omvisningen inkluderer også et besøk i Folkestua i kjelleren, der det blir servert kaffe og brune pinner.

28. april

Berømte bøker og skjulte skatter

Velkommen til en litterær vandring i Eidsvollsbygningen!
Ved Fredrik Enerud Risbø, guide ved Eidsvoll 1814

Carsten Anker var med god grunn stolt av sitt bibliotek. I bokhyllene var det flere tusen bøker om ulike emner på forskjellige språk. Bak hyllene skjulte det seg private rom og hemmelige tjenertrapper.

I månedens temaomvisning i april står Ankers bibliotek i sentrum, men du blir også tatt med på en litterær vandring i andre deler av Eidsvollsbygningen. Hva slags litteratur og trykksaker fantes her i 1814, og hvilke inspirasjonskilder kunne eidsvollsmennene finne i huset? Selve Grunnloven har også en interessant historie som ikke bare handler om paragrafer, men også om blekk, papir, segl og signaturer.  

  • Tidspunkt: Søndag 28. april kl. 13.00
  • Varighet: ca. 1,5 time
  • Pris: 175 kroner (inkl. servering av kaffe og brune pinner)

14. mai

Oscar Wergelands berømte maleri Eidsvold 1814, som viser Rikssalen fylt med eidsvollsmenn langs veggene. I midten står Christian Magnus Falsen og leser fra et papir. Ved siden av sitter Christie og, som den eneste, ser mot oss som betraktere.

Jubileumsomvisning – Riksforsamlingen 210 år!

Velkommen til en grunnlovshistorisk og politisk vandring i Eidsvollsbygningen!
Ved Bård Frydenlund, museumsdirektør ved Eidsvoll 1814

Riksforsamlingen ga oss Grunnloven, og Eidsvollsbygningen var stedet hvor det hele skjedde. Grunnloven la fundamentet for det moderne Norge, og Eidsvollsbygningen blir derfor kalt det norske demokratiets vugge.

I månedens temaomvisning i mai står Riksforsamlingen i sentrum: Hva skjedde når 112 politisk utrente menn ble presset sammen for å lage en grunnlov? Det inneholdt mange politiske prosesser med flotte taler, grundige komitémøter og avgjørende avstemninger, men også partifraksjonering, hersketeknikker og trusler. Og foruten de mest kjente, som Falsen og Wedel: Hvem var disse eidsvollsmennene som kom hit fra hele (Sør-)Norge for 210 år siden med svært ulik ballast?

Møte opp på denne «210-års jubileumsomvisningen», og hør om skapelsen av dokumentet som definerte det moderne Norge, og de som deltok!

  • Tidspunkt: Tirsdag 14. mai kl. 18.14
  • Varighet: ca. 1,5 time
  • Pris: 175 kroner (inkl. servering av kaffe og brune pinner)

Flere temaomvisninger legges ut snart!

Museum24:Portal - 2024.04.07
Grunnstilsett-versjon: 1