Hopp til hovedinnhold

Polski głos

Stortingspresident Tone W. Trøens åpningstale under Polski glos/polske stemmer-arrangementet 1. september 2019

Tone W. Trøen taler foran Eidsvollsbygningen. T.v. Edith Stylo som i tillegg til å bidra med fotoutstilling også tolket stortingspresidentens tale til polsk.

  • 1/1

Polski głos

Polski głos betyr polske stemmer, og er et co-creation-prosjekt der en gruppe polakker sammen med ansatte ved Eidsvoll 1814 har samarbeidet. Prosjektet kulminerte i en polsk-norsk familiedag, 1. september, med aktiviteter, konsert med polske musikere fra Krakow, polsk mat og valgtorg. Målsettingen er å gi flere et eierskap til historien om 1814 og det norske demokratiet, og samtidig opplyse om, og oppfordre polakker og andre til å bruke stemmeretten sin i lokalvalget.  

Nedenfor kan du lese stortingspresident Tone W. Trøens åpningstale fra arrangementet:

Tusen hjertelig takk for invitasjonen og til å få lov til å ønske velkommen til Polske Stemmer

Da jeg vokste opp var Europa veldig delt. På få år har Polen gått fra å være langt borte til å bli en av våre nærmeste nord-europeiske naboer. Og vi har oppdaget hverandre på en ny måte. Og vårt land, Norge, har hatt veldig stor glede av, og nytte av det norsk-polske nærværet – her i Eidsvoll hvor vi har mange polakker som bor, men også mange andre steder ellers i landet. Jeg vet det er litt uenighet om hvor mange polakker som bor i landet. SSB sier hundre tusen, noen mener enda fler. Men hver og en er en viktig del av vårt samfunn og våre lokalsamfunn. Og jeg leste i dag da jeg googlet litt, at vi faktisk importerer fem tonn polske pølser til Norge, og jeg tror også at noen av skal få lov til å smake på noen av de i dag. Men jeg skal ikke røpe mer av programmet akkurat nå.

Her på Eidsvoll, når vi står her så er det veldig fint å tenke på at våre to land, Polen og Norge, deler en tidlig grunnlovshistorie. Polen fikk sin første moderne grunnlov i 1791 – den første i Europa. Og den var preget av de samme moderne, liberale idéene som vår grunnlov som ble skrevet akkurat her i maidagene i 1814. 

Tusen takk for muligheten til å møte dere her i dag. Ha en flott dag her på Eidsvoll Verk – verdens flotteste sted.