<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1012619252206265&ev=PageView &noscript=1"/>

Vi anbefaler

Eidsvollsbygningen, som Norges fremste nasjonalmonument, er for mange hovedgrunnen til å besøke museet, og vi vil så absolutt anbefale å bli med på omvisning.  Vi har kunnskapsrike guider som forteller historien om 1814 og Grunnloven, og gir et levende bilde av de seks ukene som eidsvollsmennene var samlet i Eidsvollsbygningen våren 1814.  –Fra viktige møter i Rikssalen til kokka i kjelleren som laget maten til de 112. De fargesterke og detaljrike interiørene, ulike fra rom til rom, gir en opplevelse av det som møtte Eidsvollsmennene da de kom til Carsten Ankers herskapelig hjem i 1814.

Alle får omvisning hos oss, og det gjør besøket lærerikt og spennende. Det er faste omvisningstider i museets åpningstid : 

Omvisningstider:

Regelen er at omvisningen starter 30. min over hel time i museets åpningstid.

I mai, juni og juli er det utvidet tilbud med én ekstra omvisning pr. time.

Omvisningen varer 45 minutter, med unntak av siste omvisning for dagen som varer 30 minutter. (starter 30. minutter før stengetid)

Engelsk omvisning: kl.12.30 alle dager i museets åpningstid

Åpningstid: 

1. mai - 31. august: Alle dager 10 - 17

1. september - 30. april

Mandag: Stengt

Tirsdag - Fredag: 10 - 15

Lørdag - Søndag: 11 - 16

Stengt påskehelg (fra Skjærtorsdag t.o.m 2. påskedag) og jul, romjul, nyttårshelg (fra 24.desember t.o.m. 1. nyttårsdag) 

Er det mer enn 15 personer som planlegger en tur sammen til Eidsvoll, må dere forhåndsbestille som gruppe til booking@eidsvoll1814.no  

Publikumssenteret Wergelands HusRett på nedsiden av Eidsvollsbygningen ligger publikumssenteret Wergelands Hus, som med sin karakteristiske form ligger som en bro i landskapet. Senteret åpnet i 2005, og er tegnet av Lund Hagem arkitekter. Det er gitt navn etter dikteren Henrik Wergeland som i årene etter 1814 kjempet for å bevare Eidsvollsbygningen og stedet som et nasjonalt kulturminne. Senteret rommer Kafé Standpunkt, auditorium, Demokratisenteret for unge, toaletter og stellerom for baby. I underetasjen ligger kontorene for administrasjonen ved Eidsvoll 1814. 

Demokratisenteret: Vi hører ofte besøkende si at opplevelsen ble «komplett» når de kombinerte omvisningen i Eidsvollsbygningen med et besøk i Demokratisenteret.  – Et fysisk og digitalt prisbelønnet senter, som gir varierte opplevelser. Her henger det unike portrettgalleriet med 82 portretter av eidsvollsmenn, som sammen med gjenstander etter eidsvollsmennene viser hvordan enkeltpersoners engasjement forandret Norge for all ettertid, og la grunnlaget for det norske demokratiet.

Unik filmopplevelse: Herfra går trådene i historien videre til demokratiet i dag, og til en spektakulær filmopplevelse i den spesialdesignede kinosalen. Filmen «Bry deg» er laget for Eidsvoll 1814 med musikk av Øyvin «Vinni» Saugvik.

«Like» Grunnloven: I Demokratisenteret bruker man et digitalt registreringskort til å «like» på ulike stasjoner. Disse valgene som den enkelte gjør gjennom senteret, blir til en personlig side i det digitale Demokratisenteret, der man etter besøket kan se på sin egen nettside som oppsummerer besøket i senteret. Du kan ta ditt eget «eidsvollsmannsbilde» og signere på «Ungdommens grunnlov for framtidas Norge» -og mye mer.

Anbefalt tidsbruk Eidsvollsbygningen og Demokratisenteret:

Omvisning i Eidsvollsbygningen: 45. minutter. Se tidspunkter for start omvisninger

Demokratisenteret: min 30. minutter inkludert filmen «Bry deg» (12. minutter)

Spise og handle:

Kafe Standpunkt: Museumskafeen ligger i tilknytning til Demokratisenteret og har en fantastisk utsikt til Eidsvollsbygningen og det gamle industriområdet langs Andelva. Kafeens konsept bygger på kaffebar-konseptet med god kaffe i ulike varianter med et utvalg av påsmurte retter, supper og kaker. Det er også egne menyer for grupper som forhåndsbestiller.

Museumsbutikken: Ligger i ytterkanten av det flotte parkområdet, og har en helt særegen stil med et vareutvalg som er håndplukket for stedet. Butikken har også et utvalg av varer produsert eksklusivt for Eidsvoll 1814 eks. servietter og porselen med mønster fra tapeter i Eidsvollsbygningen. 

Januar, februar, mars er museumsbutikken i Konservatorboligen stengt, og vi har vinterbutikk med et mer begrenset vareutvalg i Wergelands Hus.

Fysisk aktiv:

Vandring i parken ved Eidsvollsbygningen og langs Andelva: Den vakre parken innbyr til vandring på stiene som slynger seg mellom trærne og i alleene. Om sommeren er den et perfekt sted for piknik (ikke lov å grille) og Kafé Standpunkt låner ut både pledd og kurver. Langs Andelva går Industrihistorisk sti med opplysningstavler om industrivirksomheten langs Andelva. Pilgrimleden følger også samme stien langs elva før den dreier videre mot Eidsvoll. Landskapet langs Andelva er vakkert og karakteristisk for ravinelandskapet på Romeriket.

Leke – og aktivitetsområde: Vi har anlagt et eget leke og aktivitetsområde i tilknytning til publikumssenteret Wergelands Hus, med en «kongelig» klatrevogn, sandkasse, stort sjakkbrett og gammeldagse leker som eks. stylter.

Utendørs utstillinger:

«Søsken i frihetskamp»: Det berømte søskenparet som vokste opp på Eidsvoll prestegård, Camilla Collett og Henrik Wergeland, har fått sin egen utstilling under publikumssenteret Wergelands Hus, - som nettopp er kalt opp etter Henrik.  Flotte illustrasjoner, tekst og QR koder for utdypende informasjon gir et innblikk i begges dikterliv der de satte store spor etter seg i norsk litteraturhistorie. 

«Demokratiske milepæler»: Denne utstillingen går som en vandresti fra publikumssenteret Wergelands Hus til odden ut i Andelva ved den gamle Traktorstallen. Den viser milepæler i demokratiutviklingen i Norge, formidlet gjennom installasjoner og informasjonsplaketter på jernbanesviller.

Eidsvoll Verk-området: I en liten gangavstand fra Eidsvollsbygningen ligger Eidsvoll Verk-området med en flere kultur - og næringsaktører. Her finner du Galleri Festiviteten, Aktivitetsverket, Stallgården, kafeen Coffee Too, Kammerpikene (klær og interiør). Sammen med Eidsvoll 1814 sine tilbud, er dette nok til å tilbringe en hel dag på Eidsvoll Verk!