<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1012619252206265&ev=PageView &noscript=1"/>

Velge for første gang

For mange er det en skremmende tanke å være med på å påvirke noe stort – for meg er det det. Å være førstegangsvelger innebærer mye.

Av: ung.no

Det er mye som kan virke skremmende ved å stemme for første gang. Det er et visst alvor over valget som gjør at selv de som har stemt i flere år føler spenningen. Selve stemningen og oppmerksomheten rundt får deg til å føle virkeligheten av valget, virkeligheten av din ene stemme. Det er første gangen man for alvor har hatt muligheten til å påvirke styresettet i Norge.

Din stemme teller, og de unges stemme skal bli hørt. Mange føler at de blir for raskt kastet inn i voksenverden: Lenge har vi levd uten å bekymre oss for hvem vi ville skulle sitte i regjeringen, og hva regjeringen i det hele tatt gjorde. Det har ikke vært vårt problem, ettersom vi aldri har kunnet gjøre noe med det. Det har vært opp til andre, det var bare opp til oss å leve i det samfunn de skapte.

Når vi nå plutselig har mulighet til å påvirke politikken, er det mange som føler de mangler både kunnskap og erfaring. Etter å ha levd lenge med det å ikke trenge å bry seg om politikk og partiene, er det mange som velger å la være. Mange har liten kunnskap om hva de ulike partiene står for, og hva de har gjort tidligere. Vi har ikke satt oss inn i det tidligere, og det kan virke som en hel ballast å måtte sette seg inn i det nå.

Jeg vet med meg selv at jeg ofte leter etter den der enkle tabellen med oversikt over hva de ulike partiene står for – en type ”vil, vil ikke – liker, liker ikke”-tabell. Likevel er jeg klar over at det overhode ikke er så enkelt. Det er ingenting som heter ”jeg står for en bedre eldreomsorg” i politikken:

Hva vil de gjøre med eldreomsorgen, hvor mye skal de bruke på den og hvor skal de hente pengene fra? For ikke glemme det største spørsmålet – troverdighet. Vil de gjennomføre det? Det er et faktum innenfor politikk og landsøkonomi at hvis man skal forbedre noe, må man kutte ned på bidraget til noe annet.

For mange utgjør denne plutselige arbeidsmengden en strålende grunn til å la være å stemme. Det er mye å sette seg inn i – for mye, mener mange. Her er oppfordringen: ta utfordringen! En gang må man ta del i samfunnet, og det er like greit å starte så snart du har muligheten.

Se etter de partiene som jobber for saker du selv er opptatt av. Ønsker du varm, gratis mat i skolekantina? Ja, det er parti som ønsker det samme! Ønsker du at bestemor skal få plass på eldrehjemmet? Det er parti som prioriterer det.

Mange får føle på hvor lett man kan bli påvirket av andre. Kanskje har foreldrene dine stemt på det samme partiet ved flere valg, og samtalen ved middagsbordet går generelt i hvor bra dette partiet er i forhold til andre. Vennene dine forteller deg hva de skal stemme og hvorfor det er. Det er mange meninger, og de fleste er ulike.

Fordelen for meg er at jeg elsker å stå imot mengden. Hvis noen mener et parti er bra på noe, kan jeg bruke bra lang tid på å finne ut hva de ikke er bra på. For det finnes alltid ulemper, det finnes alltid feil. Poenget er å skape en egen mening om hva som er viktig for deg i en regjering. Hva som er viktig at de fokuserer på, hva du synes får for liten oppmerksomhet i dagens samfunn.

Poenget med valget er at enkeltmennesket skal få en stemme. Andre partier skal få muligheten til å påvirke Norges politikk, og ofte blir regjeringen en blanding av flere parti som må komme til enighet om de sakene de har frontet.

Nå har vi muligheten til å være med, til å skape vår egen framtid. Kanskje virker det litt ekstremt å formulere det på den måten, men det er jo faktisk slik. Stortingsvalget er en mulighet for folket til å ytre, og regjeringen blir et resultat av dette. Det er det norske folkets beslutning. Dette er et privilegium for oss, en mulighet – grip den!