<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1012619252206265&ev=PageView &noscript=1"/>

Vel møtt til Eidsvoll 1814 i 2020!

Bård Frydenlund, direktør ved Eidsvoll 1814, deler tanker om høydepunkter vi har i vente i året vi såvidt har begynt på.


Kjære alle som har besøkt oss, støttet oss eller tenkt på oss i året som har gått. 2019 var et aktivt år med nye publikumstilbud, spennende nyvinninger og gode besøkstall. Tusen takk for fjoråret! 

Men store ting vil også skje i 2020:

  • Dette er det store avviklingsåret av USA-prosjektet vårt – Founding Fathers across the Atlantic, med to utstillingslanseringer, to boklanseringer, konferanser og seminarer, samskapingsprosjekt og attpåtil en teateroppsetning til høsten. Et tungt fokus på den norske og amerikanske grunnloven fra 1814 og 1787, midt i den amerikanske valgkampen – det blir enda mer spennende enn selve valget! Benjamin Franklin kommer på besøk allerede i februar, så følg med – da åpner vi utstillingen Trumbull-Wergeland som setter de mest kjente historiske maleriene i USA og Norge og deres kunstnere i sentrum.
  • Vi skal fornye Wergelands hus som demokratisenter: i to år framover skal vi og andre tenke tungt og grundig, sette i gang planer og realisere et nytt senter midt i kjerneoppdraget vårt om hvordan demokratiet ser ut mot 2030 – med ambisjon om et hyperaktuelt og teknologisk oppdatert senter om demokratiets utfordringer for både gammel og ung, men mest for ungdom.
  • Vi skal arrangere festival til høsten: vi skal lage demokratifest for ungdom, i samarbeid med viktige samarbeidspartnere lokalt og nasjonalt - debatter, foredrag, politisk kursing, konsert, og mye annet.
  • Og neste år kommer endelig jernverksmodellen! Den lenge ettersøkte, høyt skattede og lovede granitt- og bronsemodellen på 2 x 2,6 meter av Eidsvoll jernverk anno 1814, skal gi oss nye muligheter å formidle historien om hva slags plass det var som var vertskap for riksforsamlingen og grunnlovsutformingen. «Seks tonn med kulturhistorisk formidling» ankommer hit til våren og det gleder vi oss til.
  • Vi skal i 2020 jobbe aktivt mot de nye læreplanene og se i hvor stor grad vi kan bidra til å oppfylle læringsmål for elevene når det gjelder demokratilæring og samfunnsforståelse. Vi vet allerede at vi blir viktige i så måte: med alle de demokratiske utfordringene som utvikler seg stadig, vil Eidsvoll 1814 bli stadig viktigere som læringsarena.
  • I tillegg blir det et fortsatt klimafokus på Eidsvoll 1814 i 2020. I april sertifiseres vi som Miljøfyrtårn, og klimautfordringene preger også i år både vinter- og sommerferieprogram.


Her finner du oversikt over våre arrangementer: