Hopp til hovedinnhold

USA – Norge «Transatlantiske forbindelser over 200 år»

Eidsvoll 1814 ønsker velkommen til et nytt spennende seminar i regi av prosjektet «Founding Fathers across the Atlantic». Seminaret er åpent for alle interesserte.

  • 1/1
    Fotografiet viser M/S Oslofjord fra Den norske Amerikalinje ved ankomst i New York på jomfruturen 1949. (Foto: Esso / fra Norsk Maritimt museums fotosamling)

Mandag 21. oktober vil historikere og museumsfolk ta for seg de videre forbindelseslinjene mellom USA og Norge, fra 1800-tallets rike norsk-amerikanske foreningsliv til sikkerhetspolitisk samarbeid, marshallhjelp og kunstnerisk utveksling i etterkrigstiden.

Eidsvoll 1814 er godt i gang med sitt flerårige grunnlovshistorisk prosjekt «Founding Fathers across the Atlantic». Prosjektet har et sammenlignende perspektiv på de to eldste moderne grunnlovene i bruk i dag, den amerikanske og den norske, og ser samtidig på betydningen disse dokumentene har hatt i de respektive samfunn fram til vår tid, politisk og kulturelt. Resultatene presenteres i form av utstillinger, publikasjoner og faglige arrangementer.

Program for seminaret 21. oktober

DEL 1

Mottakelse med kaffe fra 08.30

Kl. 09.15 – 11.45

Bård Frydenlund, Eidsvoll 1814: Innledning

Henrik Olav Mathiesen, Universitetet i Oslo: «Mellom to land». Opprinnelsen til den norskamerikanske transatlantiske offentligheten

Terje Joranger, Norsk utvandrermuseum: Transnasjonale USA-migranter: nasjonsbyggere på to kontinenter 1825-1925

Gjermund Rongved, Institutt for forsvarsstudier: Pengebingen åpnes. De første store norske statslånene fra USA.

Hanne Hagtvet Vik, Universitetet i Oslo: Menneskerettighetsarbeid på begge sider av Atlanteren

Sunniva Engh, Universitetet i Oslo: Rockefeller Foundation og etableringen av Statens institutt for folkehelsen.

Bjørn Arne Steine, Stortinget: Skandinavisk fred, amerikansk filantropi og en liberal verdensorden.


Lunsj i Kafé Standpunkt, med introduksjon til utstillingen «Bøkene som forandret verden».

                                                                                                 

Del 2

Kl. 12.30 – 15.45

Siv Ringdal, Norsk Folkemuseum: Kroppsliggjøring av Amerika. Unge Agder-kvinner i etterkrigstidens New York.

Helge Pharo, Universitetet i Oslo: Nytt blikk på Marshallplanen

Helge Danielsen, Institutt for forsvarsstudier: «Mer enn en allianse? Forestillinger om et ‘Atlanterhavssamfunn’ i norsk NATO-debatt 1949-1959.»

Ingeborg Bjur, Institutt for forsvarsstudier: Diplomatiets kunst: Det amerikanske kulturdiplomatiets formidling av amerikansk billedkunst i Norge 1965 – 1977

Sigrid Svendal, Danseinformasjon «De gjør ‘choreography’» - skamløs kopiering eller grenseløs beundring? Amerikansk påvirkning på dansekunsten i Norge.

Seminaret avsluttes klokken 15.45. De som skal med tog mot Oslo og Gardermoen har da mulighet til å ta avgangen klokken 16.06 fra Eidsvoll Verk stasjon. Og for de som ønsker det, blir det mulighet for en omvisning i Eidsvollsbygningen fra klokken 16.00 til 16.45.

For transport og veibeskrivelse, se www.eidsvoll1814.no

Velkommen!