- 1/1
Fotografiet viser M/S Oslofjord fra Den norske Amerikalinje ved ankomst i New York på jomfruturen 1949. (Foto: Esso / fra Norsk Maritimt museums fotosamling)
Mandag 21. oktober vil historikere og museumsfolk ta for seg de videre forbindelseslinjene mellom USA og Norge, fra 1800-tallets rike norsk-amerikanske foreningsliv til sikkerhetspolitisk samarbeid, marshallhjelp og kunstnerisk utveksling i etterkrigstiden.
Eidsvoll 1814 er godt i gang med sitt flerårige grunnlovshistorisk prosjekt «Founding Fathers across the Atlantic». Prosjektet har et sammenlignende perspektiv på de to eldste moderne grunnlovene i bruk i dag, den amerikanske og den norske, og ser samtidig på betydningen disse dokumentene har hatt i de respektive samfunn fram til vår tid, politisk og kulturelt. Resultatene presenteres i form av utstillinger, publikasjoner og faglige arrangementer.
Program for seminaret 21. oktober
DEL 1
Mottakelse med kaffe fra 08.30
Kl. 09.15 – 11.45
Bård Frydenlund, Eidsvoll 1814: Innledning
Henrik Olav Mathiesen, Universitetet i Oslo: «Mellom to land». Opprinnelsen til den norskamerikanske transatlantiske offentligheten
Terje Joranger, Norsk utvandrermuseum: Transnasjonale USA-migranter: nasjonsbyggere på to kontinenter 1825-1925
Gjermund Rongved, Institutt for forsvarsstudier: Pengebingen åpnes. De første store norske statslånene fra USA.
Hanne Hagtvet Vik, Universitetet i Oslo: Menneskerettighetsarbeid på begge sider av Atlanteren
Sunniva Engh, Universitetet i Oslo: Rockefeller Foundation og etableringen av Statens institutt for folkehelsen.
Bjørn Arne Steine, Stortinget: Skandinavisk fred, amerikansk filantropi og en liberal verdensorden.
Lunsj i Kafé Standpunkt, med introduksjon til utstillingen «Bøkene som forandret verden».
Del 2
Kl. 12.30 – 15.45
Siv Ringdal, Norsk Folkemuseum: Kroppsliggjøring av Amerika. Unge Agder-kvinner i etterkrigstidens New York.
Helge Pharo, Universitetet i Oslo: Nytt blikk på Marshallplanen
Helge Danielsen, Institutt for forsvarsstudier: «Mer enn en allianse? Forestillinger om et ‘Atlanterhavssamfunn’ i norsk NATO-debatt 1949-1959.»
Ingeborg Bjur, Institutt for forsvarsstudier: Diplomatiets kunst: Det amerikanske kulturdiplomatiets formidling av amerikansk billedkunst i Norge 1965 – 1977
Sigrid Svendal, Danseinformasjon «De gjør ‘choreography’» - skamløs kopiering eller grenseløs beundring? Amerikansk påvirkning på dansekunsten i Norge.
Seminaret avsluttes klokken 15.45. De som skal med tog mot Oslo og Gardermoen har da mulighet til å ta avgangen klokken 16.06 fra Eidsvoll Verk stasjon. Og for de som ønsker det, blir det mulighet for en omvisning i Eidsvollsbygningen fra klokken 16.00 til 16.45.
For transport og veibeskrivelse, se www.eidsvoll1814.no
Velkommen!