Hopp til hovedinnhold

Sokkodrama

 • Ei jente monterer kunst på et gjerde utenfor Wergelands Hus
  1/1

Vinterferien på Eidsvoll 1814 har et gjennomgående tema: Klima og mijøvern. Vi prøver å få flest mulig til å tenke over hvordan vi alle kan bidra til å redde klimaet fra ødeleggende endringer både gjennom vår natursti, vår nye utstilling «Menneskeskapt», gjennom teateret «Hvem skal redde Eike?» og som rosinen i pølsa: utstillingen Sokkodrama.


Sokkodrama

Kunstverket er laget av kunstlinja ved Eidsvoll kulturskole, og er snedig montert på gelenderet på terassen ved inngangen til vårt besøkssenter Wergelands hus. Nednefor kan dere lese om prosessen og se bilder underveis og av det ferdige verket. Vi håper også at dere kommer og opplever kunstverket med egne øyne! Det skal vises de neste to ukene. 

Et klimakunst-prosjekt for kunstelevene i kulturskolen. 

42 elever i alderen 7-16 år har deltatt i prosjektet.

Om prosessen

Utgangspunktet for prosjektet var et innslag i Dagsrevyen som viste et berg med flere tonn av moteklær som var dumpet i en ørken i Chile. Mange av plaggene var helt nye!

I verden er det en overproduksjon av tekstiler. Vi kjøper mer enn noen gang. Ofte er klærne av dårlig kvalitet og blir kastet.

Hva er klærne våre laget av? Elevene sjekket merkelapper på klærne sine. De kjente på en lue som var laget av 100% akryl. Vi sammenlignet den med andre kvaliteter og merket forskjell mellom naturlige fibre og syntetiske.

Hvordan kan vi sette fokus på overproduksjon av tekstiler? Elevene samlet hullete, utslitte oddetallssokker. Disse ble skapt om til Sokkemonstre. Et monster er skummelt. De liker å skremme, men er også morsomt, rart og vekker oppsikt.

Ved å lage Sokkemonstre fikk elevene se muligheten i gjenbruk av gamle, utslitte sokker ved å ta i bruk sin egen fantasi og kreativitet. Elevene fikk også øvelse i å reparere gjennom å stoppe og sy i knapper. De tegne med nål og tråd gjennom å bruke ulike sting.

Vi hadde fått tildelt nettinggjerdet rett utenfor Kafé Standpunkt. I uke 7 har vi hatt workshops og vevet med resirkulert singeljersey i bomull på gjerdet. Her blir Sokkemonstrene montert opp. Til sammen blir dette et Sokkodrama som skal få folk til å stoppe opp og tenke.

Tekst: Kristin Laberg, kunstlærer v/Eidsvoll kulturskole

 • Jente halvnært sitter i snøen og monterer et sokkedyr på gjerdet på terrassen ved Wergelands hus
  1/11
 • Tre ungdommer monterer kunstinstallasjonen Sokkorama med sokkedyr og tråder på gelenderet til terrassen på Wergelands hus
  2/11
 • Nærbilde av en hånd som monterer et sokkedyr på et gjerde
  3/11
 • En blå sokk har fått hode, lyne og munn, henger på et gjerde
  4/11
 • En stor mengde sokke-figurer i alle farger og utforminger ligger i en haug
  5/11
 • Fire kreative sokke-figurer står i en samling på en duk.
  6/11
 • Nærbilde av "ansiktet" til en sokkefigur med gule knappe-øyner
  7/11
 • En fin sokkefigur med svarte knappeøyne og rød lue henger på et gjerde
  8/11
 • En sokke-skilpadde med grått hode og blå kropp ligger på et bord
  9/11
 • En stilig sokkefigur med svart kropp og hvitt hode, svarte knappeøyner og grå ører står på et bord
  10/11
 • Nærbilde av en knapp sydd fast i et grått stoff
  11/11