Eidsvollsbygningen har vært arena for viktige debatter tidligere – ikke minst i 1814. I årets Riksdebatt diskuterer ledere fra noen av landets største ungdomsorganisasjoner både muligheter og hindre for de unges deltagelse i sivilsamfunnet.
Debatten slippes i fire deler i dagene før stortingsvalget 2021. Første del lanseres 7. september, hele debatten kan ses fra 9. september.
Del 1
Organisasjonsliv etter pandemien. Under koronapandemien gikk medlemstallet i flere ungdoms-organisasjoner dramatisk ned. Se diskusjonen om hva som bør gjøres for å bygge et sivilsamfunn der mange unge fortsatt deltar aktivt.
Del 2
Ung og avmektig? Store aktører bruker store økonomiske ressurser på å vinne fram i kampen om oppmerksomhet. Men må det være sånn, og hvor mye gjennomslagskraft har egentlig unge i dagen politiske kultur?
Del 3
Netthets, en utfordring for demokratiet. I dag er sjikane og trusler en del av den digitale hverdagen for flere unge. Det er ikke greit! Hvordan motarbeide hets, og hva kan unge selv gjøre for å backe hverandre?
Del 4
Generasjon ulydig? Er det politiske systemet i stand til å løse de store utfordringene mange unge ser som avgjørende for vår tid? Er den demokratiske verktøykassa stor nok?
Deltakere i debatten er:
- Solidaritetsungdommen (Norsk folkehjelp Ungdom), ved leder Ammal A. Haj
- LNU, ved styreleder Isa Maline Isene
- Ungdom mot EU, ved leder Frankie Rød
- Europeisk ungdom, ved sentralstyremedlem Kajsa Kirkhus
- Bygdeungdomslaget, ved leder Inger Johanne Brandsrud
- Press, ved nestleder Isac Elstad Røssnes
- AUF, ved generalsekretær Sindre Lysbø,
- Unge Høyre, ved generalsekretær Mille Johanne Christensen
- Norsk studentorganisasjon, ved leder Tuva Todnem Lund
Innspill til diskusjonen kommer fra Snorre Valen, tidligere stortingspolitiker og nå politisk redaktør i avisa Nidaros, fra stortingspresident Tone W. Trøen og fra Ashish Bhargava. Han er en samfunnsengasjert elev ved Eidsvoll videregående skole som er aktiv i lokalmiljøet.