<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1012619252206265&ev=PageView &noscript=1"/>

Resepsjon og vertskap

  •  (Foto/Photo)

«Vi skal ha maks 25 stykker i hver gruppe, og sekkene må dere legge fra dere her inne.» Tunverten fra Ta Over står på det øverste rødmalte trinnet til paviljongen på høyre side av Eidsvollsbygningen, og henviser til huset bak seg. En vindjakke holder på varmen, men den svarte t-skjorten med Ta Over-logoen er likevel synlig. Det er viktig å være en tydelig vert, og stemmen hennes treffer skoleelevene fast og vennlig bestemt. En ny og tallrik gruppe med ungdommer har nettopp ankommet.

Elevene skal delta på Ta Overs omvisning med det innlagte skuespillet «Flue på veggen». I tillegg skal de delta på en fagdag i auditoriet og fullføre en rebus utendørs. Men først er det kunnskapsteater. Elevene skal være vitne til hvordan en typisk dag kunne forløpe seg i Eidsvollsbygningen i begynnelsen av 1800-tallet, i tiden rundt da Norge fikk sin aller første grunnlov.

  •  (Foto/Photo)

I forkant av, og etter at skuespillerne spiller scenene, vil en guide fortelle hva som foregår i Eidsvollsbygningen, og krydre med nasjonalhistoriske drypp. Dette blir en historietime utenom det vanlige.

Ungdommene står samlet i små grupper på to og tre, noen sparker lett i grusen mens blikkene flakker seg imellom. Tunverten på det øverste trinnet tar på nytt regien, og sakte reagerer gruppen med å bevege seg mot paviljongen. Småpraten er i gang, kun noen få har viktige ting å sjekke på mobiltelefonen.

  •  (Foto/Photo)

Lenger nede i bakken, i det nybygde og svært moderne Wergelands Hus, hvor man finner både Demokratisenteret, en liten museumsbutikk med suvenirer og Kafé Standpunkt, har en ung gutt fra prosjekt Ta Over fått ansvaret for å betjene resepsjonen. Han sjarmerer den ene kunden etter den andre mens han svarer på spørsmål og selger både billetter og suvenirer. Han viser også vei til garderober og auditoriet når de store ungdomsgruppene siver inn. Men akkurat nå er han opptatt med å selge sukkertøy til en voksen mann. Og hva smaker vel ikke bedre enn sukkertøy servert med et smil?

Utenfor bygningen har de ansatte tatt seg en felles pause ved to bord. De er nærmest arbeidsledige nå som de har blitt «Tatt Over», men ser ikke nevneverdig bekymret ut.