<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1012619252206265&ev=PageView &noscript=1"/>

Program gjennom dagen ved Eidsvollsbygningen 17.mai 2018

  • Vilberg_skolekorps_17._mai-tog_Eidsvollsbygningen_2000_E1814.jpg

08.00

Flaggheising med speiderne foran Eidsvollsbygningen.

Flagget foran nasjonalmonumentet heises av speiderne, og Eidsvold Værk musikkorps spiller nasjonalsangen. Eidsvolls egne kor fremfører nasjonalsangen på trappa slik den ble gjort første gang i Norge i 1864.

08.10 Bekransning av Carsten Anker-statuen

Carsten Anker, vertskap for riksforsamlingen i 1814 minnes med kransnedleggelse og tale ved Bård Frydenlund, direktør ved Eidsvoll 1814.  Årets tema: industribyggeren.

08.20 Bekransning av Henrik Wergeland-statuen

Wergeland gikk i bresjen for 17. maifeiringen i Norge, og på sitt dødsleie skjenket han en sølvpokal til formannskapet i Eidsvoll som en påminner om at nasjonaldagen skulle feires i hjembygda. Speiderne bekranser statuen av nasjonalpoeten.

08.30 Bekransning av 22. juli-monumentet

På nasjonaldagen vil manges tanker gå til de etterlatte og de som i ung alder ble ofre for terrorhandlingene på Utøya. 22.juli-monumentet blir bekranset av varaordfører Einar Madsen i Eidsvoll kommune.

08.00 -10.00 Champagnefrokost i Kafé Standpunkt

Champagnefrokost er 17. mai-tradisjon, og den passer best ved Eidsvollsbygningen. Vi serverer sprudlende drikke og deilige frokostsmaker. Og selvsagt jordbær!

09.30 Eidsvollsbygningen åpner.

Åpent fra 09.30 til 20.00. Omvisninger med spesialpris; voksne kr. 100,-, barn kr. 50,-, familie 250,- (familie gjelder for (beste)foreldre og inntil tre barn)

10.45 Barnetoget ankommer

11.00 - 12.00 Familieunderholdning fra scenen i parken

17. mai-underholdning med lokale krefter: Dans, musikk og sang ved Eidsvoll Ballettsenter elever fra 6.-7. trinn ved Dal skole, Søndre Eidsvoll Skolekorps og Eidsvold Værk Musikkorps. Taler for dagen ved Casper Jønsson Amundsen og Simen Aune Myrvoll. Konferansier: Simen Fagerli Pedersen.

15.00 – 15.30 Ettermiddagsforestilling med Eidsvoll-talenter fra scenen på Odden

Fra den idylliske scenen ved Andelva blir det sangved Isabelle Aasta Hauge og Angelica Hovik,begge elever ved Eidsvoll Kulturskole.

16.00 – 17.00 17. mai-gudstjeneste på Odden

Årets felleskirkelige gudstjeneste ledes av Per-Stian Bye. Sokneprest i Råholt, Inger Jeanette Enger, holder tale. Musikalske innslag ved Paul Wagnberg, Egil Arne Bakken og Rune Melby. Arrangør: Lederringen – felleskirkelig forum i Eidsvoll.

18.00 Drakttoget ankommer parken

Eidsvoll byr på et imponerende bunad– og drakttog fra Mostu til parken ved Eidsvollsbygningen som setter tonen for kveldens festarrangement. For de som ønsker å delta i selve drakttoget er det avgang fra Mostu kl. 17.40. Møt opp i god tid!

18.14 – 20.14 Festforestilling fra scenen i parken (gratis)

Felleskoret og korps i Eidsvoll gir kraft til nasjonalsangen, direktør Bård Frydenlund ønsker velkommen, Eidsvolls ordfører John-Erik Vika utbringer Henrik Wergelands skål for dagen, og russepresident Saul André Demba fra Eidsvoll VGS holder russetalen.


  • IMG_5636.jpg

Kveldens hovedtaler er stortingspresident Tone W. Trøen. Ikke siden 1814 har vi hatt en så naturlig hovedtaler som i år – Eidsvolls egen Tone W. Trøen. Den drevne politikeren inntok nylig presidentstolen i landets lovgivende forsamling.

Høyaktuelle Stella Mwangi og Aleksandra Rotan gjorde suksess i årets Melodi Grand Prix. Sammen med danser Ernest Pacha danner de et sterkt lokalt innslag. Vinneren av «Stjernekamp», Adam Douglas er kveldens hovedartist Han stiller med eget band, egne låter og bøttevis med sjarm. Vi gleder oss!

Konferansier: Vegard Storbråten Øye. 

Vel møtt!

Opplevelser for små og store i Eidsvollsbygningen på 17. mai

La barna signere Grunnloven som en eidsvollsmann

Barna får låne tidsriktige klær og hatter anno 1814 når de signerer grunnloven, og får med signert grunnlovsplakat og en liten ekstra overraskelse.

17. mai – quizløype for barn

Fra rom til rom går en leken og lærerik quizløype der barn og voksne sammen kan løse gåter og finne fram til dagens bursdagsbarn: Grunnloven.

Hvor godt kjenner du Eidsvollsbygningen- omvisning i lukkede rom

Eidsvollsbygningen har mange rom, og det er ikke alle som er åpne til daglig. På 17. mai kan du bli med en guide inn i rom der døra er stengt til vanlig.

Hundreårsfeiringen i 1914 – hvordan ble grunnloven feiret da?

Med historiske gjenstander og oppdekket festbord forteller våre konservatorer om den kraftfulle hundreårsfeiringen av nasjonaldagen i 1914.

Spesialpriser på 17. mai

Priser for inngang i Eidsvollsbygningen (inkl. inngang i Demokratisenteret for unge)

Voksen: 100,- Barn: 50,- Familie: 250,- Billetten gjelder for (beste)foreldre og inntil 3 barn.