Hopp til hovedinnhold

Ole Knudsen Tvedten

55 år gammel. Fra Aust-Agder.

Ole Tvedten, Olav Tveiti hjemme i Valle i Setesdal, drev farsgarden Nordigard Tveiten og var samtidig lensmann i hjembygda. Han var en berømt mann som det gikk mange historier om. Mange av dem handlet om hvordan han kunne sette embetsmenn på plass, om hvor sterk han var, og om durabelige slagsmål han hadde vært oppe i.

Ole Knudsen Tvedten

  • Parti: Selvstendighetspartiet
  • Fylke: Aust-Agder
  • Yrke: Gårdsbruker og lensmann
  • Nasjonalitet: Norsk
  • Alder i 1814: 55 år gammel
  • Valgdistrikt: Robygdelagets amtOppholdet på Eidsvoll Verk i 1814 gav opphav til nye slike historier. Det ble fortalt at han her en gang bar en voksen hest over tunet, og han gjorde inntrykk på medrepresentanter som ”en kjempe fra oldtiden”. Til gjengjeld reagerte mange negativt på at han flere ganger opptrådte beruset under møtene. Christian Frederik ble likevel imponert over setesdølen og belønte ham rikelig med gaver ved avreisen.

I motsetning til de andre representantene fra Råbyggelaget var Ole Tvedten selvstendighetsmann og stemte fast ”som Falsen”. Han skulle til og med ha sagt, sikkert ikke i alvor, at alle prinsens motstandere burde ”stinges” (knivstikkes). Ole Tvedten var ikke så aktiv i debattene, men han var første underskriver av et opprop fra bonderepresentantene for at odelsretten skulle grunnlovsfestes.

Ole Knudsen Tvedtens etterkommere:


Arkivverket har laget en oversikt over eidsvollsmennenes etterkommere. Kanskje akkurat du er i slekt med en av dem?

Det og mye mer, kan du finne ut ved å klikke på knappen nedenfor:

Museum24:Portal - 2024.03.00
Grunnstilsett-versjon: 1