Hopp til hovedinnhold
 /

I vinterferieukene pleier vi å ha søkelys på miljø og klima. Både fordi det er en miljøparagraf i Grunnloven, §112, men også fordi vi syns det er viktige temaer. 

I en tid der vi ikke kunne ha arrangementer innendørs, bestemte vi oss for å lage en klimakunstutstilling i parken ved Eidsvollsbygningen. De vi inviterte til å lage kunstverk var: Eidsvoll kulturskole, Eidsvoll Verk skole og kunstner Natalia Strenkova. Her kan du se bilder av, og lese om hvordan kunstverkene ble til.

 /

–Vi startet med å bli inspirert av den amerikanske kunstneren, Adam Long. Han har et kunstprosjekt der han plukker plastsøppel i sitt nærområde. Plastikken blir smeltet og han støper deretter om til små havskilpadder. Målet hans er å sette søkelys på plastsøppel og hva det gjør med dyreliv og naturen. Folk kan støtte saken og kunstprosjektet ved å kjøpe en skulptur.

–Dette fikk oss på sporet av havskilpadden.

–Første økt gikk med på å lese og lage skisser. Alt ble hengt opp på en inspirasjonsvegg.

–Vi ville lage en stor skulptur, og elevene fikk i oppgave å ta med plastsøppel hjemmefra. Det ble utrolige mengder bare på en kort stund!

–Elevene klippet og formet alle delene av skilpadden i hønsenetting, som deretter ble fylt med plast.

–Vi ønsket også å ta med andre dyr som er truet og lagde små scener med miniatyrdyr på loffene og beina til skilpadden.

 /

Skilpaddeskallet ble dekorert med speil og runde lokk. Inne i skulpturen monterte vi lyslenker. I monteringen på stubben i parken ble det i tillegg satt lyslamper med ultrafiolett lys under skulpturen, for at den kan lyse og oppleves om kvelden.

 /

Tale lest av Fredrik og Kasper på åpningen av utstillingen 19.2:

«Vi er 5a og 5b fra Eidsvoll Verk skole. Nå skal vi fortelle om kunstprosjektet vårt: Vi delte oss i 9 grupper: Bildegruppe, tekstgruppe, plast i havet, presentasjonsgruppe, utrydningstruede dyr, utrydningstruede bier, utrydningstruede planter, led-lysets innvirkning og mangfold.» 


«Hvis vi følger rådene som gruppene har laget er vi med på å gjøre jorda til et bedre sted å være for mennesker, dyr, innsekter og planter.»

  • 1/7
    «Plast i havet gruppa har skrevet om hvor viktig det er og ikke kaste plast i havet og tegnet mange av de utrydningstruede fiskene.»
  • 2/7
    «Mangfoldsgruppa har ikke skrevet, men malt et uttrykk som viser hvor viktig det er å ta vare på mangfoldet.»
  • 3/7
    «Bildegruppa har samarbeidet med tekstgruppa. Bildegruppa har tatt bilder av de tre R’ene og tekstgruppa har laget overskrifter til bildene.»
  • 4/7
    «Biegruppa har skrevet om utrydningstruede bier og tegnet noen ulike bier»
  • 5/7
    «Plantegruppa har skrevet om rødlistede planter, svartlistede planter og tegnet noen blomster.»
  • 6/7
    «Dyre- og fuglegruppa har skrevet om utrydningstruede dyr og fugler og tegnet til arbeidet.»
  • 7/7
    «Led-lysgruppa har skrevet om led-lysets innvirkning på insekter og tegnet insektene som f.eks flue, marihøne og mygg.»
 /

–Jeg syns det alltid er veldig spennende å jobbe med utfordrende prosjekter. Å lage denne skulpturen var absolutt en utfordring. Noen ganger befinner jeg meg i morsomme situasjoner, akkurat som den da jeg prøvde å skaffe nok materiale til skulpturen og spurte den lokale matbutikken om jeg kunne få plastavfall de samler inn til gjenvinning. Butikkassistent ble overrasket over forespørselen min og spurte meg to ganger om jeg virkelig mente det.

  • 1/1

–Før jeg begynte arbeidet, måtte jeg vurdere faktorer: størrelse, materiale, transport, værhold. Den opprinnelige ideen var krystallklar og jeg laget en skisse. Men etter hvert som blekkspruten vokste, spratt flere ideer opp i hodet mitt og den opprinelige ideen vokste og utviklet seg. Underveis var det noen ganger at teknikken, eller materialene jeg ville bruke, ikke fungerte som jeg hadde tenkt. Da måtte jeg finne andre løsninger. Det beste er, at jeg vanligvis ikke vet før i siste øyeblikk hvor akkurat min kreativitet eller mine "happy accidents" tar meg. Og dette er den kreative prosessen jeg elsker. 

  • 1/4
  • 2/4
  • 3/4
  • 4/4
  • 1/1
    Nathalia Strenkova ved siden av skulpturen hun laget til Klimakunst i parken: «Et hav av plast (an Ocean of Plastic)»
  • 1/1
Museum24:Portal - 2024.05.06
Grunnstilsett-versjon: 1