Hopp til hovedinnhold

Klima-appell

Christoffer og Alice fra 5. klasse ved Eidsvoll Verk skole holdt klima-appeller under åpningsarrangementet for vinterferietilbudet ved Eidsvoll 1814, 17.februar 2023

Vinterferien ved Eidsvoll 1814 har en gjennomført klima-profil med utgangspunkt i §112 i Grunnloven – miljøparagrafen. Vi ønsker å bevisstgjøre barn og voksne gjennom naturstioppgaver, innspill til Barnas klimapanel, vår nye aktivitetsutstilling om bærekraft og teaterstykket «Hvem skal redde Eike?» 

Klima-appell

 • En gutt og ei jente fra femte klasse ved Eidsvoll Verk skole står ved en mikrofon på et stativ og holder appell. Det skjer i auditoriet i Wergelands hus.

Christoffer (10):

Jeg vet at det jeg sier i denne appellen har du kanskje hørt før. Men det er viktig det jeg skal snakke om. Vårt klima er dårligere enn noen gang før. Isbreer smelter, havet stiger. Mange dyr dør ut og barn i fattige land får det verre. Og vi og jorda er i fare, men det er noe vi kan gjøre med det. Og vi må gjøre noe med det NÅ!! Og det er Ikke å skrive noe på Facebook og nå ser jeg på dere voksne når jeg sier dette. Det er kjipt å se at de voksne ikke gjør så mye som vi blir lovet at de skal gjøre for miljøet. For å få stoppet dette en gang for alle så trengs det handling ikke ord.

Samme hvor du er fra, hvordan klær du har eller hudfarge, penger i banken eller hvor mye likes du har eller noe sånt teit. Du kan gjøre noe med det. Du lurer kanskje på hvordan? Det er faktisk ganske enkelt:

Gå og sykle mer. Kjør mindre bil, det gjelder også Tesla. Kjøpe og kaste mindre, resirkulere mer. Bruk mindre strøm. Bruk mer fornybar energi. Ikke bygg ut skog og jord. For hvis vi ikke gjør noe NÅ, så får vi mer ekstremvær og se bare været her i dag. Vil vi ha det sånn fremover? Nei så til alle dere her, nå må vi skjerpe oss. Det haster.

Alice (10):

Snart er ozonlaget friskmeldt. Vi har sett at det nytter at vi samarbeider og gjør noe. For 40 år siden hadde forskere funnet et hull i ozonlaget. Hullet i ozonlaget var ikke gode nyheter for oss mennesker eller for jorda vi lever på. Men nå ser det ut til at ozonlaget er på bedringens vei. Forskere og politikere fra hele verden begynte å samarbeide for å finne ut hva de måtte gjøre for å unngå mer skade på ozonlaget.

Vi måtte stoppe å bruke skadelige gasser for eksempel hårspray og alle andre skadelige gasser. Så det er lurt å passe bedre på hva vi bruker av forskjellig type gasser!


 • En gruppe femteklasser står oppstilt og synger foran et lerret som viser utsnitt av tegninger og bilder
  1/4
  Femte klasse ved Eidsvoll Verk skole framførte klimasangen og budskapet at det er viktig å tenke miljø!
 • Ei dame har på seg rød hatt med logo og en plakat på magen med påskriften Barnas klima vårt ansvar. Hun representerer Besteforeldrenes klimaaksjon
  2/4
  Også Besteforeldrenes klimaaksjon var med på markeringen i Wergelands hus denne formiddagen.
 • 3/4
  Direktør ved Eidsvoll 1814 Bård Frydenlund, ønsker velkommen og takker alle som har bidratt til åpningsarrangementet og til tilbudet på museet i vinterferien.
 • Nærbilde av to hender som holder et ark med en håndskrevet tale på.
  4/4
  Manuset til en av de sterke appellene.