<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1012619252206265&ev=PageView &noscript=1"/>

Kafé Standpunkt

I den moderne kaféen i Wergelands Hus summer det som på hvilken som helst kaffebar. I stemmer, kjøledisker og ikke minst i kaffemaskinen. Ungdommene i Ta Over står bak disken og produserer kaffe latte over store smil, mens Agnar Gjestad overvåker det hele oppmerksomt fra åpningen inn til kjøkkenet. Han har overlatt roret til de unge, men greier nok ikke helt å holde seg unna der han smilende lener seg mot dørkarmen og følger nysgjerrig med. Ser han forvirring blant de ferske kafévertene, er han på pletten med velmente råd, eller en pekende hånd.

Det nærmer seg lunsjtid, og det køer seg lett med småsultne og kaffetørste kunder. Bak disken har de organisert arbeidet slik at en står ved kassen, en ved kaffemaskinen, og en hjelper til med servere fra disken. I tillegg har de en «ansatt» som leverer ut mat til bordene og rydder dem når det trengs.

I køen er det aktivitet. Fjellräven-sekker i alle farger henger skrått over unge skuldre, det pekes og velges fra fristende godsaker bak glasset, mens en bestemor småløper etter en blond krølltopp. Den lille sjarmerer alle der hun stabber seg i sikksakk mellom fremmede ben, og smiler sine største smil mens hun forsøker å løpe fra sin leende bestemor. Det er god stemning.


  •  (Foto/Photo)

Tidligere på dagen, før åpningstid, foregikk selve produksjonen av de ferske varene. Blant annet et stort antall rosa smoothies, fylte wraps og nystekte pizzasnurrer. To av jentene sto side om side og laget snurrene. Den ene kjevlet, og den andre la i fyllet - en saus av kjøttdeig og tomater. Så rullet de deigen sammen til en stor pølse og delte den opp i passe store biter. Litt heving måtte til før de ble toppet med ost, stekt og satt ut i disken. Populært var også en fargerik salat med smakfulle kyllingbiter, samt et godt utvalg saftige kaker til kaffen. 

Til tider går servicen påfallende raskt. Så raskt at lokket på et papirbeger spretter av og dekorerer den unge jenta ved kasseapparatet med steamet melk. Hun ler høyt mens armene fyker i været i forskrekkelsen. Kundene ler med, for heldigvis brenner hun seg ikke, og en ny svart t-skjorte med Ta Over-logo kommer raskt på. 

Det er ikke alltid like lett å huske hvem som har bestilt hva, eller hvordan de ulike kundene ser ut. En ung servitør går rundt i lokalet med hevet tallerken. Flere runder går hun. Til slutt får hun øyekontakt med den sultne kunden, og kan servere ham en liten latter på kjøpet. 


  •  (Foto/Photo)

Ved et  av bordene sitter studentene Helle Myhrvold Dalen og Rannveig Johanne Eliassen sammen med Nora Elise Hesby Mathé, som er stipendiat ved Institutt for Lærerutdanning og Skoleforskning ved UiO. De er imponerte over hva elevene får til på de ulike arenaene, og synes kaféen er et fint sted å ha arbeidsmøtet sitt.

Bestemoren har endelig fått kontroll på den lille, så nå sitter det to bestemødre med hvert sitt barnebarn ved et vindusbord. De forteller at de kommer hit ganske ofte, og synes ungdommene gjør en minst like fin jobb som de «vanlige ansatte».