<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1012619252206265&ev=PageView &noscript=1"/>

Hvordan velge parti?

Hvordan velger man et parti?
Du har funnet ut at du vil bruke stemmeretten, men å finne ut hva du skal stemme er kanskje en vanskeligere avgjørelse.

  •  (Foto/Photo)
    1/1

Under finner du noen tips til framgangsmåter. 

Følg med i politiske debatter. Valgkampen er full av debatter, både mellom politikere som stiller til valg og andre som mener mye om politikk.

Selv om noe av innholdet kan være komplisert eller føles litt ”internt”, gir det en pekepinn om hvilke saker de forskjellige er opptatt av og hva de prioriterer.

Debattene finner du både på tv, radio, aviser, nettaviser, sosiale medier, debattforum og på gata.

Velg ut noen temaer du er spesielt opptatt av, og finn ut hva partiene mener om akkurat dette. Finn også ut hvor høyt de vil prioritere det du er opptatt av.

Eliminasjonsmetoden. Du finner sannsynligvis ikke er parti du er fullstendig enig med. Det gjør ikke engang toppolitikere. Men å finne partier man er uenig med kan være lettere, og en grei ende å begynne i hvis du ikke har peiling på hvem du skal stemme på. 

Valgomater

Valgomatene viser deg hvilket politisk parti du har mest til felles med. Du skal ta stilling til en rekke påstander, og ofte hvor viktige disse politiske temaene er for deg. Valgomatene er basert på et utvalg av saker, og vil ikke gjenspeile hele det politiske bildet. Det vil allikevel gi deg en idé om hvor du står politisk. Uansett kan det gi en pekepinn på hvilke saker som er de viktigste for partiene.

Her kan du prøve de ulike valgomatene:

Valgomat 2021 – NRK

Usikker på hva du skal stemme? Prøv vår valgomat. (aftenposten.no)

Valgomat 2021 – VG

Valgomat 2021 – Ta testen og se hvilket parti passer best for deg (dagbladet.no)

Partikabal - TV 2