Hopp til hovedinnhold

Gustav Peter Blom

29 år gammel. Fra Vestfold.

  • Portrett av Gustav Peter Blom. Mørk uniform, Ordner på brystet og i bånd rundt halsen.  Fra kommentar på Digitalt Museum: St.Olavs kommandørkors rundt halsen og krasjan (stjerne) på brystet. Nordstjerneordenens riddertegn i svart bånd.
    Gustav Peter Blom

Etter språkstudier i Slesvig, Kiel og København vendte Blom i 1803 tilbake til Norge for å overta farens forretninger. Allerede i 1806 valgte han imidlertid å trekke seg ut og startet i stedet på jusstudier. Året etter avla han dansk juridisk eksamen med beste karakter og i 1810 tiltrådte han som sorenskriver i Nordre-Jarlsberg. Her stiftet han bekjentskap med J.C Berg og grev Herman Wedel-Jarlsberg. Begge fikk betydning for Bloms politiske innstilling. Sorenskriveren hadde fra studietiden god kjennskap til Adam Smiths handelslære.

Gustav Peter Blom

  • Parti: Unionspartiet
  • Fylke: Vestfold
  • Yrke: Sorenskriver
  • Nasjonalitet: Norsk
  • Alder i 1814: 29 år gammel
  • Valgdistrikt: Jarlsberg grevskap

Blom var unionstilhenger av den innbitte sorten. På Riksforsamlingens møter forholdt han seg for det meste taus, men dette hindret ham ikke i erte på seg sine motstandere.

Etter Riksforsamlingen fortsatte han karrieren i embetsverket. I mer enn 20 år (1831-1857) var han amtmann i Buskerud. I tillegg var han stortingsmann i perioden 1830-42 og i 1848. Som forfatter utgav han flere fagbøker som vant europeisk anerkjennelse.

Gustav Peter Bloms etterkommere:


Arkivverket har laget en oversikt over eidsvollsmennenes etterkommere. Kanskje akkurat du er i slekt med en av dem?

Det og mye mer, kan du finne ut ved å klikke på knappen nedenfor:

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1