<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1012619252206265&ev=PageView &noscript=1"/>

Frederik Wilhelm Bruenech Stabell

51 år gammel. Fra Hedmark.

 • Portrett av Frederik Stabell. Profil. Opplysninger fra eldre katalogkort: Iført mørkeblå generalsuniform, oppstående krave med gull ekeløv ornamenter, epåletter merket "C XIV J". Adjutantsnorer, signalfløyter, blått generalsbånd. Ordner: Serafimer, Danebrog, Wasa, Nordstjernen Fra kommentar på Digitalt Museum: Det blå båndet er serafimerordenens ordensbånd og ordenene er Kommandørkorset av Sverdordenen om halsen, og Sverdordenen, Dannebrogsordenen og Serafimerordenen på brystet. (Foto/Photo)
  Frederik Stabell

Stabell var en av de øverste militære representanter i riksforsamlingen, og nøt stor respekt for sin innsats i krigen mot Sverige (1808). 

I likhet med Valentin Chr. Sibbern var han blitt valgt som representant for Smålenene, men møtte for regimentet. I de fleste saker stemte han med opposisjonen. Likevel deltok han ikke spesielt aktivt hverken i Riksforsamlingen eller som medlem i konstitusjonskomiteen. Han holdt seg til diskusjonene om militære anliggende. Blant annet gikk han imot at Kongen skulle ha enerett til å erklære krig.

Frederik Wilhelm Bruenech Stabell

 • Parti:Unionspartiet
 • Fylke: Hedmark
 • Yrke: Oberstløytnant
 • Nasjonalitet: Norsk
 • Alder i 1814: 51 år gammel
 • Valgdistrikt: Akerhuiske skarpskytterregiment

Overfor Christian Frederik ga han uttrykk for Norges manglende militære evne til å hevde sin selvstendighet, men etter prinsens anmodning forble han taus om dette i Riksforsamlingen.

Etter 1814 fortsatte han sin militære løpebane. Han nøt kongens tillit og avsluttet som generaladjutant for Carl Johan (1828). 

arkivverket.png (Foto/Photo)

Frederik Wilhelm Bruenech Stabells etterkommere:


Arkivverket har laget en oversikt over eidsvollsmennenes etterkommere. Kanskje akkurat du er i slekt med en av dem?

Det og mye mer, kan du finne ut ved å klikke på knappen nedenfor: