Hopp til hovedinnhold

Frederik Wilhelm Bruenech Stabell

51 år gammel. Fra Hedmark.

 • Portrett av Frederik Stabell. Profil. Opplysninger fra eldre katalogkort: Iført mørkeblå generalsuniform, oppstående krave med gull ekeløv ornamenter, epåletter merket "C XIV J". Adjutantsnorer, signalfløyter, blått generalsbånd. Ordner: Serafimer, Danebrog, Wasa, Nordstjernen Fra kommentar på Digitalt Museum: Det blå båndet er serafimerordenens ordensbånd og ordenene er Kommandørkorset av Sverdordenen om halsen, og Sverdordenen, Dannebrogsordenen og Serafimerordenen på brystet.
  Frederik Stabell

Stabell var en av de øverste militære representanter i riksforsamlingen, og nøt stor respekt for sin innsats i krigen mot Sverige (1808). 

I likhet med Valentin Chr. Sibbern var han blitt valgt som representant for Smålenene, men møtte for regimentet. I de fleste saker stemte han med opposisjonen. Likevel deltok han ikke spesielt aktivt hverken i Riksforsamlingen eller som medlem i konstitusjonskomiteen. Han holdt seg til diskusjonene om militære anliggende. Blant annet gikk han imot at Kongen skulle ha enerett til å erklære krig.

Frederik Wilhelm Bruenech Stabell

 • Parti: Unionspartiet
 • Fylke: Hedmark
 • Yrke: Oberstløytnant
 • Nasjonalitet: Norsk
 • Alder i 1814: 51 år gammel
 • Valgdistrikt: Akerhuiske skarpskytterregiment

Overfor Christian Frederik ga han uttrykk for Norges manglende militære evne til å hevde sin selvstendighet, men etter prinsens anmodning forble han taus om dette i Riksforsamlingen.

Etter 1814 fortsatte han sin militære løpebane. Han nøt kongens tillit og avsluttet som generaladjutant for Carl Johan (1828). 

Frederik Wilhelm Bruenech Stabells etterkommere:


Arkivverket har laget en oversikt over eidsvollsmennenes etterkommere. Kanskje akkurat du er i slekt med en av dem?

Det og mye mer, kan du finne ut ved å klikke på knappen nedenfor: