Hopp til hovedinnhold

«Et National-Galleri paa Eidsvold»

En sjelden anledning til å se unike bilder av eidsvollsmennene på grunnlovsstedet.

  • Skisse av to eidsvollsmenn, forarbeid til maleriet Eidsvold 1814 av Oscar Wergeland. Wergeland arbeidet med dette store historiemaleriet på begynnelsen av 1880-tallet. Det ferdige bildet henger i stortingssalen.

I 1897 dukket 17 skisser av eidsvollsmennene opp på auksjon i Kristiania. Skissene var laget med stor innlevelse av kunstneren Oscar Wergeland, som del av det omfattende forarbeidet til hans storslagne maleri Eidsvold 1814, det berømte bildet av Riksforsamlingen som i dag henger i Stortingssalen. I 1901 ble Wergelands skisser gitt til Eidsvollsbygningen og ble med det en viktig del av museumssamlingen her på grunnlovsstedet.

Nå kan du se alle disse vakre skissene utstilt i Wergelands Hus, i samme rom som de 81 oljemaleriene som utgjør Eidsvollsgalleriet, landets viktigste historiske portrettsamling fra 1800-tallet. Det er over 10 år siden museet sist viste fram de originale skissene, og vi anbefaler varmt et besøk for å se hvordan Oscar Wergeland lykkes med å bringe nærhet, stemninger og psykologisk dybde til vår forståelse av eidsvollsmennene og deres arbeid med grunnloven for over 200 år siden. Skissene må anses som små kunstverk i seg selv.

Innsamlingen av portretter til Eidsvollsgalleriet startet tilbake i 1849, under ledelse av blant andre samfunnsforskeren Eilert Sundt og dikterne Johan Sebastian Welhaven og Andreas Munch. Tanken var å etablere et offentlig «Pantheon» på Eidsvoll, landets første nasjonalgalleri for å hedre både de 112 som skrev Grunnloven i 1814 og andre «fortjente nordmenn». For å få flest mulig portretter på plass, engasjerte man de fremste norske portrettmalere, som Matthias Stoltenberg, Aasta Hansteen, Knud Bergslien og Adolph Tidemand.

Utstillingen «Et National-Galleri paa Eidsvold» forteller historien om Eidsvollsgalleriet og Wergelands skisser. Den står i Wergelands Hus fram til august 2023 og anbefales som et flott tillegg til et besøk i Eidsvollsbygningen. Velkommen!

  • Pengesedler og frimerker prydet med maleriet «Eidsvold 1814» av Oscar Wergeland.
    1/3
    Maleriet Eidsvold 1814 er et kjent for mange, og motivet er brukt utallige ganger på alt fra frimerker til postkort til skolebøker og historieverk.
  • Portrett av Ole Rasmussen Apenes. Mørk drakt, brunsvart vest.
    2/3
    Den utstilte delen av Eidsvollsgalleriet består i dag av 81 portretter i olje. Her finner du blant annet Hedevig Lunds maleri av eidsvollsmann, lensmann og bonde Ole Rasmussen Apeness fra Vestfold.
  • Skisse av Eilert Waldemar Preben Ramm av Oscar Wergeland. Skissen inngikk i forarbeidet til maleriet Eidsvold 1814
    3/3
    Oscar Wergeland la ned stor innsats for å gi et levende inntrykk av eidsvollsmennenes arbeid i Riksforsamlingen. Gjennom 17 studier utforsket han både positurer og sinnsstemninger.
  • En gruppe mennesker ser mot noe som er utstilt, men vi ser ikke hva. På veggen bak dem henger portretter av eidsvollsmenn.
    1/6
    Utstilligen står i Eidsvollsgalleriet og «snakker med» portrettene av eidsvollsmenn på veggene der. Noen av portrettene ble brukt som grunnlag for skissene vi stiller ut, og som grunnlag for å gjengi enkeltpersoner i Oscar Wergelands store historiemaleri «Eidsvold 1814»
  • Mann ser Oscar Wergelands palett utstilt i en monter. På veggen over henger flere skisser til Wergelands store historiemaleri Eidsvold 1814
    2/6
    Oscar Wergelands palett i monter under flere detaljrike skisser til Wergelands store maleri «Eidsvold 1814»
  • skissemaleri av Wilhelm Frimann Koren Christie i rød jakke og hvit bukse, noen mennesker står og betrakter maleriet
    3/6
    Wilhelm Frimann Koren Christie kjenner vi igjen fra det ferdige maleriet «Eidsvold 1814» der han sitter i sin embetsmannsuniform.
  • Vi ser en utstillingsmonter på skrå ovenfra. I monteren ligger en fjærpenn, et blekkhus, en liten, innrammet silhuett, et lite, innrammet fotografi og en bok
    4/6
    Utstillingen består også av andre gjenstander som b.a. et tidlig fotografi av en eidsvollsmann, og en silhuett av en annen – kilder som Wergeland brukte i sitt forarbeid til historiemaleriet «Eidsvold 1814».
  • mann med målebånd og blyant markerer på en vegg hvor oppheng for et av maleriene i utstillingen må være.
    5/6
    Mye planlegging og oppmåling må til for å lage en utstilling med en naturlig og god fortelling.
  • To personer med hvite hansker henger opp et maleri på en vegg i utstillingen. Maleriet er en skisse av en person som sitter med armene i kors.
    6/6
    Det er virkelig skatter som må behandles deretter disse skissene. Så montering av denne utstillingen ble gjort på særlig forsiktig og kyndig vis