Hopp til hovedinnhold

Eidsvoll 1814 en del av verdens ledende museer for menneskerettigheter

Eidsvoll 1814 er godkjent som medlem i det globale museumsnettverket Federation of International Human Rights Museums. Dette medlemskapet gir Eidsvoll 1814 mulighet til å samarbeide med dyktige museumsinstitusjoner over hele verden om aktuelle og kontroversielle temaer rundt menneskerettigheter og demokratiutvikling.

Nasjonalt museumsnettverk for demokrati og menneskerettigheter, der Eidsvoll 1814 er ansvarsmuseum, er også tatt opp som medlem av FIHRM.

Initiativet til nettverket startet i det nytenkende og dynamiske museumsmiljøet i Liverpool i 2010, med utgangspunkt i National Museums Liverpool´s International Slavery Museum, og med et ønske om et internasjonalt samarbeid der museer kan inspirere hverandre til å ta en ny og ledende rolle i formidling av spørsmål rundt menneskerettigheter.

Liverpoolmuseene så behovet for å utvikle museers aktive rolle som samfunnsaktører ved å rette fokus på menneskerettighetenes vilkår på tvers av landegrenser og kontinenter. Målet var å samle og styrke museene, dele kunnskap og inspirere hverandre til aktivt samfunnsengasjement.

Nettverket arrangerer en årlig konferanse som samlingspunkt for nettverkets medlemmer. Årets konferanse, med temaet museer, menneskerettigheter og demokrati, er lagt til Argentina.  Der vil Eidsvoll 1814 være representert ved førstekonservator Torleif Hamre, som også er koordinator for det norske museumsnettverket for demokrati og menneskerettigheter.

Eidsvoll 1814 til konferanse om menneskerettigheter i Argentina

Museo de la Democracia Internacional i Rosario, Argentina, skal være vertskap for årets konferanse for menneskerettighetsmuseer. Torleif Hamre ved Eidsvoll 1814 var der på studiebesøk i fjor og skal delta i konferansen. Her med direktør Marina Sala og museumsleder Susana Meden.

  • 1/1