<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1012619252206265&ev=PageView &noscript=1"/>
Eidsvoll 1814

Den nye planeten

Hvordan ser er godt samfunn ut? Spørsmålet står i sentrum for Menneskerettighetsakademiets nye vandreutstilling, som nå er mulig å låne for museer, bibliotek og andre kulturinstitusjoner.

  • Den nye planeten åpning Falstadsenteret (Foto/Photo)
    1/1
    Foto: Sebastian Klein, Falstadsenteret

Mandag 9. desember inviterte Menneskerettighetsakademiet (MRA) til åpning av sin nye vandreutstilling «Den nye planeten» på Frivillighetshuset i Oslo. Vandreutstillingen er et resultat av MRAs mangeårige arbeid med læring rundt demokrati- og menneskerettigheter for unge flyktninger i Norge og tar utgangspunkt i de unges refleksjoner om hvilke verdier som bør gjelde i et godt samfunn.

Siden 2008 har mer enn to tusen ungdommer fra Afghanistan, Pakistan, Irak, Syria, Palestina, Albania, Ukraina, Somalia, Eritrea, Etiopia, Vest-Sahara, Kongo og andre land har laget store håndskrevne plakater med regler som skal gjelde på en tenkt ny planet. - Materialet har vært så spennende at vi etter hvert fikk ideen om å vise det frem, forteller prosjektleder ved MRA, Marit Langmyr. For MRA er det et viktig poeng å få frem unge stemmer som sjelden kommer til orde i det offentlige rom.

 «Den nye planeten» er produsert av MRA i samarbeid med museet Eidsvoll 1814 og Rodeo arkitekter. En stor «globe-planet» med tankevekkende sitater av de unge flyktningene danner utstillingens kunstneriske og fysiske midtpunkt. I tillegg finner man en stor bok med 50 planetplakater og videointervjuer med flere av ungdommene som har deltatt i prosjektet.

Utviklingen av MRAs utstilling er en del av nettverksprosjektet Museene og fellesskapets grenser, som er delfinansiert av Kulturrådets samfunnsrolleprogram. Utstillingen er i tillegg støttet av Fritt ord og Sparebankstiftelsen DNB.


Mulig å booke

Den nye planeten skal nå ut på vandring, og som deltager i Demokratinettverket ønsker MRA å gi andre nettverkskolleger anledning til å vise utstillingen. Først ut var Falstadsenteret, med en førvisning av utstillingen under nettverksseminaret i oktober.

Utstillingen skal nå vises ulike steder på Østlandet frem til høsten 2020, men fra våren 2020 vil det igjen være mulig å booke utstillingen til din institusjon. Som forlengelse av utstillingen, tilbyr MRA et nytt læringsopplegg om menneskerettigheter, tilpasset lærings- og kompetansemål i skolen.

Interesserte kan kontakte leder Lillian Hjort ved Menneskerettighetsakademiet. Se vedleggene for mer informasjon om utstillingen og visningsmuligheter.

Her kan du laste ned pdf-filer tilknyttet utstillingen: