Hopp til hovedinnhold

Andreas Rogert

60 år gammel. Fra Sør-Trøndelag.

Andreas Rogert tilhørte sjiktet av embetsmenn med tradisjonell juridisk utdannelse i fra København. Etter avlagt eksamen arbeidet han noen år som sorenskriver og senere assessor, før han i 1805 ble justitiarius i Trondheims Stiftsoverrett. På Riksforsamlingen var Rogert medlem av konstitusjonskomiteen. 


Andreas Rogert

  • Parti: Selvstendighetspartiet
  • Fylke: Sør-Trøndelag
  • Yrke: Justitiarius
  • Nasjonalitet: Norsk
  • Alder i 1814: 60 år gammel
  • Valgdistrikt: Trondhjem

I 1814 var Rogert 60 år og en av de aller eldste som møtte på Riksforsamlingen. Hans høye alder og skrantende helse hindret ham likevel ikke fra å bli valgt til visepresident i forsamlingen den første uken (65-år gamle Peder Anker var for øvrig president den samme uken). Selve lovarbeidet interesserte Rogert i liten grad. Derimot fattet han stor interesse for symbolsaker av nasjonal verdi. Blant annet drev han gjennom den gamle norske tronfølgeloven og sørget sammen med Georg Sverdrup for å få gjennomslag for forskriften om kongekroning i Trondheim. Ikke overraskende var Rogert en ivrig selvstendighetstilhenger, men han var ikke blant dem som lå i konstant krig med opposisjonen. 

Etter at Gunnloven var ferdig og Kongen valgt, reiste Rogert tilbake til Trondheim og holdt seg siden utenfor rikspolitikken.

Andreas Rogerts etterkommere:


Arkivverket har laget en oversikt over eidsvollsmennenes etterkommere. Kanskje akkurat du er i slekt med en av dem?

Det og mye mer, kan du finne ut ved å klikke på knappen nedenfor.