«Herskap og tjenere» Omvisning i Eidsvollsbygningen med historisk lunsj i Kafé Standpunkt.

Omvisning: Eidsvollsbygningen hadde også sitt herskap og sine tjenere. Hva slags liv levde herskapsfamilien Anker i Eidsvollsbygningen på tidlig 1800-tall, og hvem var tjenerne?

Omvisning: Eidsvollsbygningen hadde også sitt herskap og sine tjenere. Hva slags liv levde herskapsfamilien Anker i Eidsvollsbygningen på tidlig 1800-tall, og hvem var tjenerne?

Guiden vil møte dere i tidsriktig antrekk anno 1814. Omvisningen går fra herskapelige praktstuer til enkle forhold hos tjenerne i kjelleretasjen. De store sosiale forskjellene mellom folk trer tydelig fram. - Men også et herskapelig liv hadde sine sorger og bekymringer.

Historisk lunsj: Maten i et herskapshjem var helt annerledes enn hos en husmann. Som en del av opplevelsen inngår herskapelig lunsj anno 1814 i Kafé Standpunkt: Skilpaddesuppe, eplekompott med fløtemelk og kaffe som dessert.

Oppskrift på skilpaddesuppe, både ekte og falsk, finner man i flere historiske kokebøker. Vår suppe er det som kalles en falsk skilpaddesuppe kokt på deilig kalvekjøttt og er hentet fra den kulturhistoriske kokeboken »Amtmanninen og hennes døtre» med oppskrifter fra tidlig 1800-tall fra amtmannsgården Stenberg på Toten